Президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді проект змін до Конституції щодо прагнення інтеграції України в НАТО і Європейський Союз. Зокрема, щодо оренди Росією військових баз в окупованому Криму. Про це в понеділок повідомила на засіданні погоджувальної ради ВР парламентський представник Порошенка Ірина Луценко.

За її словами, ці зміни стосуються закріплення в Основному законі європейського та євроатлантичного напрямку розвитку України.

"Сьогодні президентом України зареєстровано зміни до Конституції України щодо закріплення європейського, євроатлантичного напрямку розвитку України, - повідомила представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, депутатських груп і комітетів Верховної Ради.

Зокрема, заявила Луценко, необхідно внести поправки в статті 85, 102, 116 і преамбулу Конституції, що передбачають відповідальність за євроінтеграцію і вступ до НАТО з боку президента, Ради і Кабміну.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Крім того, зазначила вона, "пропонується виключити положення, що передбачає використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди згідно з міжнародними договорами".

Луценко пояснила, що мається на увазі перебування Чорноморського флоту Росії в окупованому Криму.
Вона закликала народних депутатів ознайомитися з запропонованими змінами і підтримати їх.

Варто відзначити, 24 серпня Порошенко заявляв, що Україна закріпить в Конституції прагнення в ЄС і НАТО.

"Буду наполягати на закріпленні в Конституції нашого прагнення приєднатися до Євросоюзу і вступити в НАТО. Юристи знайшли формулу, як це зробити оптимально і швидко. До відкриття сесії Верховної Ради, яка запланована на 4 вересня, подам відповідний законопроект". Порошенко

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко обговорив з делегацією Конгресу США міжнародні зусилля для деокупації Криму і Донбасу, а також загрози проекту "Північний потік-2".

Як повідомляв портал "Знай.uа", відомий російський пранкер Вован (Володимир Кузнєцов) опублікував в мережі запис телефонної розмови від імені президента України Петра Порошенка міністру оборони України Степану Полтораку.

"Знай.uа" писав, в ніч на 2 вересня російські пранкери здійснили спробу спровокувати міністра оборони України Степана Полторака "перекласти відповідальність за останні події в окупованому Донецьку на українських військових". Про це повідомляє прес-служба Міноборони. Дзвінок надійшов опівночі 2 вересня.