Суд засудив жителя Нікополя до умовного покарання терміном на 1 рік за організацію масової кібератаки на українські компанії за допомогою вірусу Petya, яка привела до мільйонних збитків.

Про це повідомляє сайт судової влади України.

Так, 30 серпня Нікопольський міськрайонний суд розглянув кримінальну справу стосовно громадянина Н. Чоловіка звинуватили в скоєнні злочину за ч. 1 ст. 361-1 Кримінального кодексу України за фактом масштабної кібератаки вірусу Petya (NotPetya) в 2017 році.

Під час судового засідання обвинувачений Н. повністю визнав свою провину. Вироком суду від було затверджено угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором і обвинуваченим, в присутності захисника. В результаті суд призначив йому покарання у вигляді одного року позбавлення волі.

Популярні новини зараз
"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

На підставі ст. 75 Кримінального кодексу України підсудний був звільнений з-під арешту і отримав рік умовно. Відповідно до ст. 76 Кримінального кодексу України громадянин Н. буде перебувати під наглядом спеціальних органів пробації. Протягом року засуджений зобов'язаний періодично з'являтися для реєстрації в уповноважений орган з питань пробації та повідомляти про зміну місця проживання, навчання або роботи.

Варто відзначити, що слідчі визначили, що "розповсюджувачем" вірусу Petya був батько двох синів, уродженець Нікополя Сергій Неверов.

Про чоловіка відомо, то з кінця 90-х років він працював телемайстром, а потім був інжененром сервісного центру по ремонту комп'ютерів і слюсарем контрольно-вимірювальних приладів в ТОВ "ПК Дніпровський". У мережі ж він відомий як відеоблогер-любитель, який займається ремонтом комп'ютерів і робить популярні огляди своєї роботи з електронною технікою на каналі в Youtube.

Разом з тим раніше в СБУ заявляли, що до кібератаки вірусу Petya причетні російські спецслужби.

"Наявні дані, в тому числі отримані в рамках взаємодії з міжнародними антивірусними компаніями, дають підстави вважати, що до атак причетні ті ж хакерські угрупування, які в грудні 2016 року атакували фінансову систему, об'єкти транспорту і енергетики України з використанням "TeleBots" і "Blackenergy". Це свідчить про причетність до цієї атаки спецслужб РФ", - йдеться в повідомленні.

Силовики вказують, що до атаки готувалися заздалегідь. Вона проводилася в кілька етапів. Метою цієї атаки було не збагачення.

"Насправді вірус є прикриттям масштабної атаки, спрямованої на Україну. Про це свідчить відсутність реального механізму привласнення коштів", - впевнені в СБУ.

Вірус Petya: основна інформація та як убезпечити свій ПК

Нагадаємо, коли чекати наступного удару вірусу Petya.

Як повідомляв "Знай.ua", вірус Petya знову накриє Україну.

Також "Знай.ua" писав, що відомий антивірус раптово став безкоштовним.