В Україні від маленьких міст до мегаполісів протягом останнього року, немов гриби після дощу, почали виростати один за одним магазини конфіскату. Звідки цей товар – одяг, парфуми, взуття, навіть цигарки і продукти харчування, котрий активно збувають не тільки у невеличких кіосках, а й просто у мережі?


Конфіскат чи контрабанда?


Більшість покупців скаржаться, що якість таких товарів дуже низька, але продавці навідріз відмовляються замінити, або принаймні прийняти назад та повернути гроші. Експерти сходяться на думці – нічого спільного із митним конфіскатом такі магазини і їхні товари не мають.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще


Поставляються до України нелегальні речі часто навіть з азіатських ринків, вони й об'єдналися в єдину мережу під назвою "Конфіскат" – близько 10-ти магазинів тільки у Києві, по 2-3 у провінційних містах. Обсяги контрабанди в них – тільки взуття, нараховують не менш мільйона на рік.


Офіційні державні органи це підтверджують. За статистикою 2017 року, вилучено нелегальних товарів на суму 157,4 мільйонів гривень. У 2018 році найчастіше вилучалася продукція, що відноситься до таких розділів Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності:


Транспорт (наземний і летальний, плавучі засоби);
Готові харчові продукти;
Алкогольні і безалкогольні напої, оцет;
Тютюн і його замінники;
Продукція хімічної та пов'язаних з нею галузей промисловості;
Машини, обладнання та механізми;
Електротехнічне обладнання та їх частини;
Звукозаписувальна та звуковідтворювальна апаратура, ТВ апаратура;
Текстильні матеріали та вироби.

Протягом першого півріччя 2018 року через торги було реалізовано конфіскату на суму всього 7,7 млн грн., А знищено на 12,1 млн грн. Очевидно, що такого обсягу не вистачить, щоб заповнити всі магазини з конфіскатом дешевим взуттям та одягом. Не кажучи вже про те, що в зазначеній сумі криються не тільки труси і черевики.

Проданий через електронні торги товар надходить до магазинів, де продається як звичайний, новий. При цьому, найчастіше, ніде не вказується, що це саме конфіскат. Товар, куплений у держави повністю легальний, тому в цьому просто немає сенсу. Як і немає сенсу продавати його з великими знижками. Покупець навіть не дізнається, що колись цей товар був вилучений митниками.


До слова, жодних гарантій якості вам ніхто не дасть, перевірка походження конфіскованої продукції і того, як саме вона потрапила на прилавки, не входить в повноваження продавців. Тому краще такі торговельні точки обходити десятою дорогою.


Дивіться: Прибуткова митниця, контрабанда в Україні


Нагадаємо, українські заробітчани встановили рекорд НБУ.
Як повідомляв Знай.ua, оприлюднено статистику зміни цін на популярні види товарів протягом року.
Також Знай.ua писав, українців попередили про масштабне подорожчання.