Вегетаріанство чи м'ясоїдство? Цей нелегкий вибір давно постав для мільйонів людей світу. Пояснити основні правила такого режиму харчування, аби не нашкодити власному здоров'ю, нещодавно вирішила на своїй сторінці у Facebook виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.


Вегетаріанство: за і проти?


На думку Супрун, основа цього – не тільки відмова від м'яса. Вона нагадує: існують і більш суворі види дієт, приміром, веганство – коли людина свідомо відмовляється від великої кількості продуктів тваринного походження у харчуванні та в побуті.

"Навколо вегетаріанства існує багато міфів. Наприклад, що вегетаріанці отримують менше поживних речовин з їжі, їм не бажано займатись спортом, або навіть, що вегетаріанство - це хвороба. Близько 7 років тому на просторах інтернету почала поширюватись неправдива інформація, начебто ВООЗ визнало вегетаріанство хворобою, а саме - психічним розладом", - згадує вона.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще


Супрун попереджає: такий раціон справді корисний, але якщо збалансований, спланований, то навіть може використовуватися у медичних цілях – для профілактики захворювань.

Посилаючись на дані Академії харчування та та дієтології США підтверджує: така дієта підходить для людей на всіх етапах життєвого циклу, в тому числі жінкам під час вагітності й лактації, немовлятам, дітям, підліткам, людям похилого віку, а також спортсменам.

"На сьогодні рослинна їжа визнається як не тільки повноцінною для харчування, але також як спосіб профілактики та зменшення ризику появи багатьох хвороб. Дослідження вказують, що вегетаріанці мають нижчі ризики появи серцево-судинних захворювань, надмірної ваги та ожиріння та деяких видів раку", - підкреслила виконуюча обов'язки міністра.

Основні принципи рослинної дієти від Супрун

-Здоровий раціон (овочі, фрукти, насіння),
- Повноцінна норма білка замінника тваринного білка на рослинний (бобові, соєві продукти, горіхи): вони сприяють зменшенню ризику появи багатьох захворювань.
- Якщо ви не їсте м’яса, втім компенсуєте це малопоживною їжею - очікувати на якісь корисні ефекти для здоров’я марно.
- варто заздалегідь зрозуміти, яким чином ви будете планувати свій оновлений раціон, щоб отримувати достатньо поживних речовин.
- Якщо не дуже любите фрукти чи овочі - це може стати проблемою. Обов’язково консультуйтеся зі своїм лікарем

Дивіться: правда та міфи про вегетаріанство


Нагадаємо, вчені назвали основний продукт, який запобігає діабету.
Як повідомляв Знай.ua, Супрун активно заперечує найпоширеніше захворювання.
Також Знай.ua писав, в Україні змінилися правила роботи медичних установ.