"Один із результатів нинішнього політичного напруження навколо Росії", - так охрестили в РПЦ останні заяви Константинопольського патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії Україні.


В ефірі однієї з місцевих радіостанцій прес-секретар патріарха Кирила священик Олександр Волков стверджував, що після зустрічі патріархів Кирила і Варфоломія 31 серпня Константинополь зробив ряд "не до кінця зрозумілих заяв", які "викликали подив" у Москві.

За його словами, ті фрагменти з промови патріарха Варфоломія, які з'явилися на деяких американських грецькомовних сайтах, "викликають, щонайменше, здивування, а в більшій мірі - серйозне нерозуміння".

"Політична напруга, яке існує зараз в світі навколо нашої країни, як ми з жалем констатуємо, зачіпає іноді і Церква. Зараз, я думаю, нам треба взяти деяку паузу і отримати якісь додаткові роз'яснення… Нам потрібно набратися терпіння, щоб остаточно все прояснити ", - сказав він.


Томос в Україні

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще


урочисто оформлений документ, який фактично містить синодальне рішення Вселенської патріархії про надання автокефалії. Першою у ньому йде історична частина. Описується сучасний стан церкви країни, яка звертається із проханням про його надання, згадується її зв'язок із Константинополем. Далі йде частина, яка обгрунтовує, на основі яких канонів він надається.


Рішення приймається Святим Синодом Вселенського патріархату. Поки релігійні представники не можуть точно сказати, які наслідки матиме надання "Томосу" УПЦ. Але припускають, що це точно змінить ситуацію як усередині самого українського православ’я, так і православ’я вселенського.
Автокефальна церква діятиме на базі УПЦ Київського патріархату, УАПЦ та частини духовенства Московського патріархату, яка давно була готова до переходу.


Вона цілком може стати найчисельнішою та найвпливовішою на території нашої країни. Для РПЦ це – автоматична втрата єпархій та парафій, а для нас – шанс вийти на європейський рівень і позбутися тиску у релігійних питаннях.


Нещодавно у Стамбулі під час Архієрейського собору Константинопольської церкви єпископи розглянули питання про те, наскільки Константинопольська церква уповноважена без згоди інших церков надавати автономію, автокефалію церкві, яка про це просить.

Безпосередньо процедура надання "Томосу" може зайняти до одного місяця, оскільки всі дії цього Собору мають бути зафіксовані і відповідно затверджені синодом.


Дивіться: "Томосу УПЦ - бути": результати зустрічі Варфоломія та Кирила у Стамбулі


Нагадаємо, Єдина помісна церква в Україні буде створена до кінця 2018 року, а ті церкви, що не приєднаються до неї, повинні будуть називатися "Російська православна церква в Україні".
Як повідомляв Знай.ua, у Стамбулі під час Архієрейського собору Константинопольської церкви єпископи розглянули питання "Томосу".
Також Знай.ua писав, на зустрічі з главою Російської православної церкви патріархом Кирилом вселенський Патріарх Варфоломій відмовився скуштувати невідому дивну рідину.