Слідом за вже "мейнстримною" Польщею процедуру працевлаштування для заробітчан обговорює і Німеччина. Це питання залишається відкритим протягом багатьох місяців, і незважаючи на те, що можливі зміни в міграційний кодекс внесуть хіба що в наступному році, у мережі заговорили про окремі ініціативи, які спливли на поверхню вже зараз.

В сутності німецький уряд збирається спростити доступ іноземців до свого ринку праці. Якщо правила все-таки змінять, то громадянин країни, що не входить до складу Євросоюзу, зможе отримати робочу візу на 6 місяців, приїхати до Німеччини і обрати роботодавця, після чого зареєструватися на біржі праці і тільки після цього приступити безпосередньо до роботи. Коли віза закінчиться, потрібно буде покинути країну, однак ще через півроку можна знову їхати за тією самою схемою, пише ubr.ua.

"Нинішня система вимагає від претендента завчасно визначитися з роботодавцем і спеціальністю. Причому не всякої, а тільки тієї, з якою роботодавець не зміг нікого знайти в країні протягом двох місяців. Крім цього для багатьох спеціальностей необхідно обов'язкове знання мови. Наприклад, аби влаштуватися медсестрою, потрібно вивчити німецьку до рівня не нижче В2", — розповів Василь Воскобійник - голова Всеукраїнської асоціації компаній міжнародного працевлаштування.

Виїдуть з Польщі

Якщо Німеччина вирішить ухвалити зміни до законодавства, кількість трудових мігрантів з України більш рівномірно розподілиться по Європі. Так вважають експерти. Отримавши можливість спробувати щастя в Німеччині, туди поїдуть не тільки з України чи Польщі, але і значна частина українців, змушених працювати у Росії. Та й у цілому загальний трудовий міграційний потік збільшиться.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

"Уже зараз спостерігається активізація німецьких роботодавців. Якщо раніше, у кращі часи, вакансій з Німеччини у нас було не більше сотні, то зараз їх у декілька разів більше. Цей напрямок ніколи не входив навіть до п'ятірки популярних напрямків для працевлаштування, зараз же Німеччина пересунулася в трійку і наблизилася до Польщі і Чехії. Багато польських агентств відправляє працівників через Польщу по відрядних до Німеччини. За що працівників часто ловлять і депортують. Мабуть, зараз німецька влада вирішила їх легалізувати розуміючи, що від них все одно нікуди не подітися", - зазначила Тетяна Пашкіна - hr-експерт порталу rabota.ua.

Оклади в Німеччині у середньому вищі, ніж в Польщі у 2-3 рази, особливо це стосується некваліфікованої і сезонної роботи. Якщо українець на сезонній роботі в Польщі заробляє в середньому 600 - 800 євро, то в Німеччині він може отримати вже 1400 - 1600 євро на місяць.

Нагадаємо, каторжну працю за безцінь? Українці відповіли, що їх приваблює Польща. Працездатне населення вкрай розчарувалося: люди не бачать вдома ніяких перспектив.

Як повідомляв "Знай. ua", Польща перекине на кордоні України 15 тисяч військових.

Також "Знай. ua" писав, що українські студенти масово тікають в Польщу: шокуючі цифри. Лише 10% з них планують повернутися до України.