У суботу, 15 вересня в силу вступило рішення Кабінету Міністрів про встановлення нових мінімальних цін на алкоголь. Таким чином держава підтримала легальних виробників алкоголю.

Відтепер мінімальна роздрібна ціна пляшки горілки ємністю 0,5 становитиме 89,4 гривень замість 79,55, як було раніше. Крім того, ціна на натуральні вина збільшилася на 13,5% до 42 гривень за пляшку 0,7; на міцні вина та вермути збільшилася на 8,9% до 49 гривень, а на шампанське за пляшку в роздробі на 12,7% до 89 гривень.

Не обійшов зростання цін і коньяк. Так, мінімальна ціна "тризіркового" коньяку зросла на 7,4% і складе 128,3 гривень, "чотиризіркового" на 8% до 139 гривень і "п'ятизіркового" на 9,5% до 151,1 гривень.

Економічний експерт Ростислав Чайковський пояснив, що така міра як мінімальні ціни були придумані заради того, щоб підтримати легальних виробників алкоголю, які відраховують чималі податки у бюджет.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Податки в ціні пляшки алкоголю складають дуже значну частку. Наприклад, в горілці це більше половини. Тому багато товарів легальних виробників, які платять податки, виявляються абсолютно не конкурентними порівняно з товарами нелегальних виробників, які легко виграють цінову конкуренцію", - повідомляє він.

Експерт зазначає, що головна небезпека для рядового споживача полягає в тому, що фальсифікований алкоголь продається не тільки напівлегальних "налівайках", як вважають багато українців.

Чайковський пояснює, що фальсифікований і сурогатний алкоголь продається в звичайних магазинах, особливо в сфері громадського харчування (різних ресторанах і барах).

Нагадаємо, отримай відповідь: який алкоголь можна пити при діабеті. Медики заявляють, що діабетики можуть вживати строго певні спиртні напої.

Як повідомляв "Знай. ua", українцям подарують ще один "алкогольний" свято. Готуємо закуску - в календарі буде ще один "червоний" день.

"Знай. ua" писав, як алкоголь вбиває імунітет. У крові алкоголіків частіше зустрічаються кишкові бактерії.