Багато хто знає про те, що з кожним роком кількість українців, що переїжджають до Польщі невпинно зростає. Однак нові дані шокують. Детально про це розповів Укрінформ з посиланням на МЗС Польщі.

Як повідомляє джерело, з 2008 по 2017 роки карту поляка отримали 101 937 громадян України.

заробітчани

У свою чергу, протягом 2016-2017 років спостерігалося зростання кількості виданих документів громадянам України - щороку понад 13 тисяч.

Як додає джерело, в першому півріччі 2018 року польські консульські установи в Україні вже прийняли понад 7,2 тис. заяв від українських громадян на отримання карти поляка, що майже на 1 тисячу більше, ніж за аналогічний період 2017 року.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

карта поляка

А протягом 10 років, до червня 2018-го, 1248 громадян України отримали відмови в отриманні карти поляка.

прапор

Якщо порахувати загальну кількість, то виходить, що з 2008 до червня 2018 року найбільше карт поляка отримали громадяни Білорусі (майже 120 тисяч). Крім того, понад 6 тисяч карт видано громадянам Росії, понад 3 тисячі - Казахстану, понад 1,7 тисяч - Молдови, 605 - Узбекистану, 132 - Азербайджану, 95 - Вірменії, 65 - Туркменістану.

Варто також додати кілька слів про сам документ та ті привілеї, які він надає.

заробітчани

Карта поляка - документ, який підтверджує приналежність особи до польського народу поза межами історичної батьківщини. Метою отримання документу вважається необхідність підтримки польських громадян і їх нащадків в країнах, утворених після розпаду СРСР.

Власники карти поляка отримують низку привілеїв, серед яких спрощена процедура отримання документа на перебування в Польщі, або ж прискорена процедура набуття громадянства країни. Крім того, документ дає право на отримання пільг при вступі до польських вишів, проїзді у громадському транспорті тощо.

заробітчани

Не дивно, що чимало українців різними шляхами намагаються отримати цей документ.

Нагадаємо, кількість українців, які щорічно в пошуках більш гідної оплати праці їдуть на заробітки в інші країни не зменшується. Польща вже довгий час стає одним з найбільш популярних напрямків, особливо для тих, хто їде заробляти гроші за кордоном вперше.

Як повідомляв Znaj.ua, уранці в п'ятницю, 14 вересня, в місті Лодзь (Польща) загинув молодий український працівник.

Також Znaj.ua писав про те, що як відомо, щоб Україна отримала Томос про автокефалію, необхідно не тільки рішення Константинополя, але і згода всіх Помісних Церков. Польська Православна Церква закликала не поспішати з наданням автокефалії для УПЦ.