Щороку 24 вересня українські далекобійники, каравановожаті та інші учасники транспортних колон та суднових караванів, команди торгових суден і екіпажі кораблів ескорту відзначають своє професійне свято — Міжнародний день караванника (International Day of caravan). Про історію та традиції цього дня читайте далі в нашому матеріалі.

Міжнародний день караванника 2018: історія свята

Це професійне свято заснувала в 1995 році Міжнародна асоціація по раціоналізації транспортно-вантажних операцій (International Cargo Handling Coordination Association, ICHCA).

Міжнародний день караванника святкується в день народження відомого британського мореплавця і навігатора 16–17 століть Вільяма Адамса 24 серпня. Адамс визнаний першим європейцем, що досяг берегів Японії. Після свого морського походу в 1597-1600 роках Вільям Адамс прожив у Країні висхідного сонця 20 років, зігравши велику роль в розвитку торгівельних відносин Японії з Англією і Голландією.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Є й інша версія виникнення цієї дати. Мусульмани вважають, що Міжнародний день караванника приурочений до закінчення Хіджри — свята на честь переселення пророка Мухаммеда і перших мусульман з Мекки у Медину.

Спочатку слово «караван» позначало групу людей, які подорожують разом, а також їх в'ючних тварин: верблюдів, коней, ослів. Як правило, торговці об'єднувалися для взаємної допомоги в невідомих країнах.

Найвідомішим караванним маршрутом був Великий шовковий шлях, що сполучав Китай із країнами Середньої Азії та відомий з 2 століття до нашої ери. Згодом назву «караван» поширилася на колону транспортних суден, що перевозять вантажі на далекі відстані.

Такі каравани активно використовувала, наприклад, Венеціанська торгова республіка. В даний час караванами — слідом за криголамом — ходять суду по Північному морському шляху. Ще існують і річкові каравани, які являють собою кілька барж або плотів, що приводять у рух один буксир.

Міжнародний день караванника 2018: традиції свята

Свято відзначається в дуже вузьких колах, тільки працівниками цієї професії. При цьому в деяких містах все ж влаштовують невеликі концерти на честь Дня далекобійника.

Також, в деяких компаніях, де є працівники цієї професії, влаштовують невеликі корпоративи та нагородження найкращих і гідних співробітників.