До кінця поточного року на гривню чекає чергова хвиля девальвації, через що курс іноземної валюти стрибне догори. Економісти розповіли, чого чекати від долара у найближчі місяці.

Про це розвовів економічний експерт Максим Праздников, - пише "Обозреватель".

Так, за словами експерта, в Україні курс долара до кінця 2018-го може становити 29 гривень за долар та вище. При цьому в бюджеті на поточний рік уряд передбачив ще вищий показник.

500 гривень

Фактично, курс гривні виявився міцнішим, ніж припускали в Кабінеті міністрів, коли ухвалювали бюджет.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Крім цього, у минулому році у очікувався курс на рівні 30,1 грн/$.

"Для того, щоб вийти на рівень курсу 29,3 ... мені складно уявити, що повинно відбутися. Напевно це має одночасно і МВФ нам відмовити, та сировинні ринки в світі обвалитися, і чергова торгова війна між США і Китаєм повинна початися, і ринок капіталів має зазнати колапс ... Імовірність збігу всіх цих подій досить невисока ", - пояснив Праздников.

валюта

У 2018 за всіма підрахунками, середньорічний курс долара складе приблизно 27-27,2 грн/дол.

На думку економіста, гривню чекає невелика девальвація, в результаті чого до кінця року курс повинен вийти на рівень 29+.

"При тому, що в бюджеті в першу чергу було закладено 29,3. На наступний рік закладений той же курс - 29,4 грн/$. Але мені здається, що тут він буде ближче до реального середньорічним", - додав експерт.

валютні операції

З слів фахівця, серед ряду факторів, які чинитимуть тиск на національну валюту, це великі зовнішні борги, загаьна сума яких на сьогодні складає 417 мільярдів, включаючи і внутрішіні борги. І близько 145 мільярдів - це спрлата за відсотками.

Дивіться: На українців чекає валютний шок

Нагадаємо, в НБУ назвали оптимістичним сценарій - це здорожчання долара до 29 грн/дол.

Як повідомляв портал Знай.ua, Нацбанк повідомив про зміни щодо валютних операцій.

Також Знай.ua писав про те, що ціни на пальне змусять більшість українців ходити пішки.