Осінньо-зимовий період в Україні готує нам не тільки застуду та загострення хронічних хвороб – експерти попереджають про найнебезпечнішу епідемію, наслідки якої можуть бути зовсім не передбачуваними.


Як пояснили у Центрі громадського здоров’я, мова йде про "хворобу Лайма", викликану укусами кліщів, з початку року вже зареєстровано 2 403 випадки ураження.

Небезпечні кліщі
Небезпечні кліщі

Інкубаційний період становить від трьох днів до року, тобто виявити одразу не завжди вдається, проблема в тому, що не всі звертаються до медиків, повідомляє Politeka.

Небезпечні кліщі
Небезпечні кліщі

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Щорічно з укусами кліщів в установи охорони здоров’я звертаються в середньому близько 20 тисяч людей. Не всі кліщі переносять збудників небезпечних хвороб, однак, їх укуси можуть загрожувати людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), хвороба Міямото, кліщовий вірусний енцефаліт та ще близько 150 найменувань", – прокоментували у Центрі громадського здоров’я.

Небезпечні кліщі
Небезпечні кліщі


Не звертатися до травмпункту – означає тільки зробити гірше самому собі, адже там вам не тільки нададуть допомогу, а й вчасно проконсультують, можна використовувати спеціальний пристрій для видалення кліщів, – продається в ветеринарних аптеках:

Небезпечні кліщі
Небезпечні кліщі

"Необхідно підсунути його під кліща якомога ближче до шкіри і, розхитуючи з боку в бік, вправо-вліво, викрутити кліща. Витягайте кліща повільно, розхитуючи з боку в бік або викручуючи. Важливо видалити кліща разом з хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть її стерильною голкою. Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом", - пояснюють медики.


Хвороба Лайма

Небезпечні кліщі
Небезпечні кліщі


відносно поширене інфекційне захворювання, яке викликається спірохетами і переноситься кліщами. Вперше хвороба була виявлена в 1975 році в невеликому містечку Лайм, що в США.

Хвороба Лайма
Хвороба Лайма

Перший симптом хвороби Лаймапочервоніння на місці укусу. Червона пляма може бути різних розмірів: від 1 до 10 сантиметрів, в особливо складних випадках – 50-60 і більше. Викликає занепокоєння, якщо місце укусу постійно змінює забарвлення: від білого до синього, а потім покривається скоринкою. Мине ще 30-45 днів і проявляться перші ознаки ураження нервової системи, серцевого м’яза або суглобів.

Хвороба Лайма
Хвороба Лайма

Симптоми, до речі, розпізнати важко, адже вони нагадують грип: головний біль, висока температура, біль у горлі, втома, біль у м’язах та інші.

Хвороба Лайма
Хвороба Лайма


Якщо нервова система уражена, то може виникати параліч обличчя і кінцівок, безсоння і порушення слуху. У людей із слабкою серцево-судинною системою: аритмія, тахікардія, біль у грудях, брадикардія, порушення дихання та запаморочення.

Хвороба Лайма
Хвороба Лайма

Хвороба Лайма
Хвороба Лайма

Дивіться: у Запоріжжі кліщ заразив жінку лайм-бореліозом: медики борються за її життя


Нагадаємо, вчені встановили нову причину крововиливу в мозок.
Як повідомляв Знай.ua, знайдено швидкий спосіб поліпшити пам'ять.
Також Знай.ua писав, українців попередили про смертельну епідемію.