У вівторок, 26 вересня, посольство Чеської Республіки в Україні спростувало новину про те, що має намір роздавати громадянство нащадкам колишніх жителів Чехословаччини сучасної Закарпатської області.

Так, в публікації на офіційному сайті посольства зазначається, що деякі українські ЗМІ неправильно інтерпретували проект поправки до закону "Про державне громадянство Чеської Республіки", яка на даний момент знаходиться на обговоренні.

паспорт громадянина Чеської Республіки

"Як у чинному законі, так і в запропонованому проекті, який знаходиться на обговоренні, в §31 абсолютно чітко зазначено, що одержання державного громадянства спрощеним шляхом (так званої «декларацією») не може стосуватися нинішніх жителів Закарпатської області України (колишньої Підкарпатської Русі, яка була частиною міжвоєнної Чехословаччини)", - повідомили в посольстві.

Варто відзначити, що дана поправка не передбачає і не робить можливою ні масове надання громадянства Чехії, ні чеських паспортів жителям українського Закарпаття.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

український паспорт

Раніше повідомлялося, що в консульстві Угорщини в Берегові громадянам України видають угорські паспорти. Процедура супроводжується келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. При цьому громадяни України вголос присягають на вірність Угорщині.

"Клянусь, що вважаю Угорщину своєю батьківщиною. Буду вірним громадянином, захищати і служити Угорщині. Хай допоможе мені Бог", - тричі повторюють громадяни текст клятви на тлі угорського прапора.

Нагадаємо, глава угорського зовнішньополітичного відомства Петер Сіярто саркастично пообіцяв, що його країна "заступиться за права кожного члена угорської громади Закарпаття".

Як повідомляв портал Знай.uа, "паспортний скандал" викликав досить непросту ситуацію в консульстві – власники нових угорських паспортів отримують інструкції від угорських дипломатів.

Також портал Знай.uа писав, що скандальний відеоролик, на якому зафіксовано вручення українцю паспорта громадянина Угорщини, швидше за все виклав хтось із прикордонників.