Інші назви свята:

  • «Микита»,
  • «Микита осінній»,
  • «Гусепроліт»,
  • «Ріпоріз».

Історія свята

Микита жив на березі Дунаю в 4-му столітті. Він прийняв хрещення і проповідував християнство в своєму племені готів. Він дуже сильно викривав в гріхах Атанаріха, який був правителем-язичником. Тому Микиту заарештували і довго катували. Його хотіли змусити відректися від своєї віри, але християнин був твердим. У підсумку його засудили до смерті через спалення. Мощі Микити Готського перенесли пізніше в Константинополь.

Традиції та обряди

У цей день люди забивали гусей, яких вигодували за літо. Дикі гуси, які теж ставали дуже жирними і смачними, збиралися летіти в теплі краї, тому на них йшло полювання. Птахів продавали і готували печених гусей до столу.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Люди вірили, що гусей, так як вони водоплавні, охороняє Водяний. Його і пригощали гусьми, інакше він міг винищити всю птицю.

По польоту птахів робили різні пророцтва про погоду на майбутнє і про те, як сильно вийде річка з берегів навесні: летять високо - повінь буде високою. Прикмет було стільки, що люди навіть жартували:«Якщо гусак ніс під крило ховає - бути ранній зимі, а якщо гусак заговорив з тобою - знати, добре ти Микиту відсвяткував».

Крім того, сьогодні прибирали ріпу з грядок і обрізали її бадилля. Тому є й інша назва свята Ріпоріз. Овоч був дуже популярним у селян і його їли в різних стравах. А якщо красива дівчина пригостить хлопця ріповою кашею, значить він їй не подобається.

Дітям розповідали казку про ріпку і загадували загадки: «В землю - крихти, з землі - коржі»; «Кину кидком, виросте клубком, під зеленим садком з хвостиком»; «Кругла, та не гріш; красна, та не дівка; з хвостом, та не миша »; «Зверху зелено, посередині товсто, до кінця гостро».

Також на Микиту було прийнято стригти овець, щоб вони встигли обрости новою шубкою до сильних морозів. А з вовни робили валянки, рукавиці та онучі.