Українських військових вбиває своя ж зброя. Так, міномети "Молот", які виробляє ПАТ "Маяк" відмовляються нормально працювати і постійно вибухають під час навчань та справжній бойових дій. Це вже призвело до загибелі та тяжких поранень десятків українських воїнів.

На сьогоднішній день за фактами вибухів так званих "мінометів Пашинського" розслідується 8 проваджень щодо загибелі 13 військових ЗСУ і травмування 30 воїнів.

Не далі як вчора, 25 вересня, в українських військових з'явилися нові проблеми з цим мінометом - в результаті вибуху постраждало ще три людини.
З 2016 року таких вибухів мінометів "Молот" в Україні сталося вже дев'ять . Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко під час засідання оборонного комітету Вверховной Ради в четврег, 27 вересня.

"Встановлено, що всього з 2016 року мало місце 13 фактів розриву 120-мм мінометів, які перебувають на обліку ВСУ, з них - 9 Молотов, 4 - радянських 2Б-11", - цитує слова Луценка УНН.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Як уточнив генпрокурор, те, що даний мыномет розривається від подвійного заряджання, доведено лише на Рівненському полігоні в червні 2018 року.

"У червні 2016 року призначено комісію по проведенню державних випробувань міномета Молот. Попередні були відомчі - зовсім з іншими вимогами і стандартами. В ході випробувань встановлено невідповідність мінометів такими ознаками: надійності, мала місце відмова колісного ходу, ударних механізмів, запобіжника від подвійного заряджання, який мав найбільшу кількість відмов всіх деталей ", - зазначив Генпрокурор.

Луценко зазначив, що причини вибухів слід шукати у самій конструкції мінометів, а також в порушенні правил безпеки під час навчальних стрільб.

"Запобіжники були деформовані для того, щоб просто не морочитись із цією стрільбою”, — додав Ю.Луценко.

За словами генпрокурора, акт держвипробувань досі не затверджений в зв'язку з відсутністю відповідних нормативних документів про порядок проведення випробування.

Також Луценко заявив, що завод "Маяк", що виготовляє дані міномети, відмовляв військовим частинам в їх ремонті та гарантійному обслуговуванні.

"Протягом 5 років з дня поставки ПАТ Маяк взяло на себе додаткове зобов'язання здійснювати гарантійне обслуговування і ремонт мінометів, якщо дефекти виникли не в результаті порушення правил експлуатації та зберігання продукції. За попередніми даними слідства, ніякого гарантійного обслуговування, а тим більше ремонту, ПАТ Маяк у військах не проводило ", - зазначив генпрокурор.

При цьому генпрокурор уточнив, що міномет Молот прийнятий в експлуатацію в листопаді 2015 року після проходження успішних відомчих випробувань - зокрема 124 пострілів. Відповідний наказ видав начальник Генштабу Віктор Муженко.

Крім того, Луценко заявив, що інцидент з вибухом міномета на Рівненському полігоні є очевидним порушенням техніки безпеки під час стрільб. Він зазначив, що винні будуть притягнуті до відповідальності.

Глава ГПУ рекомендував провести ревізію всіх мінометів "Молот" у військах.

"Рекомендую комітету звернутися до керівництва Міноборони та ДК "Укроборонпром" і терміново призначити повну ревізію наявних мінометів "Молот" і їх гарантійного обслуговування заводом-виробником, чого не було зроблено", - зазначив генпрокурор.

Він також додав, що необхідно перевірити пусковий вузол міномета на відповідність.

"У багатьох з них запобіжник використовується зовсім з інших мінометів, як і в цей трагічний випадок на Рівненському полігоні. По-друге, перевірити пусковий вузол на відповідність. Зрозуміло, що в ході експлуатації голка пускового механізму зношується і вона вимагає перевірки і гарантійного обслуговування. можливо, також доручити конструкторському колективу оцінити результати цих обстежень і при необхідності внести зміни до документації ", - повідомив Луценко.

Нагадаємо, 6 липня під час військових навчань на Рівненському полігоні вибухнув міномет Пашинського. У результаті трагедії на місці загинуло троє військових ЗСУ, ще дев'ятеро отримали поранення різного ступення важкості.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в ЗСУ зафіксували новий вибух міномету "Молот", в результаті вибуху постраждали три людини.

Також "Знай.ua" писав, відома волонтерака Ольга Решетилова розповіла, що в історії зі смертельним вибухом міномета "Молот" на полігоні в Рівному намагалися приховати той факт, що ствол зброї вже був деформований.