Щорічно в останню неділю вересня весь світ відзначає Міжнародний день глухих (International Deaf Day). У 2018 році дата випадає на 30-те число. Про вражаючі факти та історію цього дня читайте в нашому матеріалі.

Міжнародний день глухих 30 вересня: історія дати

На честь створення Всесвітньої федерації глухонімих (World Federation of the Deaf, WFD) у 1951 році було засновано цей День. Уточнимо, що він завершує останній повний тиждень вересня, який відзначається як Міжнародний тиждень глухих (International Week of the Deaf).

Головна мета дати - підвищення поінформованості міжнародного співтовариства про проблеми, з якими постійно стикаються глухі люди. Адже, як свідчить статистика, порушеннями слуху страждає кожна дев'ята людина. Його втрачають в результаті травми, хвороби чи вроджених пороків.

Всього на планеті близько 2500 мов, але при цьому існує й ще одна форма спілкування. Так, останнім часом все більше людей цікавиться мовою погляду й жестів. Всесвітня федерація глухих (ВФГ), яка на сьогоднішній день об'єднує 132 національні організації всіх п'яти континентів, в 1950-і роки для обслуговування міжнародних заходів глухих, тобто конгресів, симпозіумів, конференцій, у тому числі і спортивних, розробила Жестуно — систему жестів.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Крім того в 1760 році абатом де Л’Эпе (Charles-Michel de l'Épée) створено першу школу у Франції — Паризький інститут глухих (Institut National de Jeunes Sourds de Paris). Як відомо, він був автором мімічного методу і прихильником мови жестів.

Міжнародний день глухих 23 вересня: вражаючі факти

Варто відзначити, що історія знає багато великих особистостей, які були глухими. Віктор Гюго — автор «Собору Паризької Богоматері». Людвіг Ван Бетховен — найвеличніший композитор. Антоніо Станьоли — один з італійських художників. Клод-Андре Ясен — французький скульптор. Жан-Жак Руссо — французький філософ і письменник.

За даними ВООЗ, зараз близько 650 мільйонів чоловік страждають різними порушеннями слуху. А це кожен дев'ятий житель планети, з них більше половини страждають від повної втрати слуху.

Якщо вірити статистиці, в Україні на даний момент проживає близько 1,5 мільйона громадян, які страждають різними порушеннями слуху. Десята частина з них (150 тисяч чоловік) потребують допомоги перекладачів. Однак, таких фахівців на всю країну налічується трохи більше трьохсот.