НАТО підтримує Україну і на даний момент намагається вирішити питання агресії з боку Росії дипломатично. Але, якщо Росія почне діяти глобально, то Альянс підключить всі сили. Такою інформацією поділився під час інтерв'ю виданню "Апостроф" колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України, генерал Микола Маломуж.

"Перш за все, в альянсі бажали б, щоб був дипломатичний шлях до миру. Я проводжу багато часу, розмовляючи з представниками США, Великобританії, Японії і навіть Китаю. Вони відзначають, що конфлікт можливо врегулювати на рівні нормандської четвірки. Це, як вони вважають, являє собою локальний формат недопущення розгортання агресії з боку Росії", - повідомив генерал.

Микола Маломуж

Проте, як каже Маломуж, в НАТО розглядають і реальний шлях врегулювання більшої частини проблем на стратегічному рівні.

"Говорячи простіше, це Гельсінські угоди-2. А вирішення конкретних проблемних моментів, в тому числі і в Україні, проводиться за окремими дорожніми картами під егідою потужних гравців", - повідомив він.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Генерал також повідомив, що війська Альянсу можуть втрутитися в конфлікт на Донбасі.

"У випадку, якщо війська Путіна стануть широкомасштабно наступати на Україну, тоді вже НАТО завершить свій умовний нейтралітет невтручання військовим чином - і я можу говорити про це офіційно. Адже це буде пряма загроза країнам НАТО і вони зроблять все, щоб стримати Росію. Саме через це Путін не стане вживати широкомасштабних наступів, так що він, звичайно, усвідомлює, як йому відповість НАТО", - додав Маломуж.

Також генерал армії повідомив, що до тих пір, поки сильні гравці не втрутяться у конфлікт, навіть з причини власної зацікавленості щодо недопущення глобальної війни, протистояння на Донбасі не скінчиться.

"І саме через це лідери західних держав бачаться з Путіним, щоб показати йому позицію великих країн з нового світопорядку, в тому числі жорсткі вимоги по болючих темах, включаючи і Україну. Так, у Путіна є безліч протиріч. Однак ми можемо бачити поступовий рух до визначення нових моделей світу. Я думаю, що зрушення з цього питання може відбутися до кінця року, якщо все піде, як треба", - також повідомив він.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в окупованій Горлівці на Донбасі пролунав вибух, загинули діти.

Також Знай.UA писав про те, що флот США планує блокаду Росії.

Крім цього, Знай.UA повідомляв, що Путін готує світову війну.