Народні депутати прийняли за основу проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної 5670-д, підготовлений громадськими організаціями, передає кореспондент LIGA.net. За проголосував 261 депутат.

Українці
Українці

Передбачено створення Національної комісії стандартів державної мови та запровадження посади уповноваженого з питань захисту державної мови.

Представляючи проект голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький повідомив, що автори законопроекту відмовилися від ідеї ввести посади інспекторів з питань мови. Замість них стежити за виконанням закону буде уповноважений з питань захисту державної мови.

Українці
Українці

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Також пропонується штрафувати чиновників, депутатів, інших посадових осіб, якщо вони не використовують на роботі державну мову. За публічну образу української мови вводиться кримінальна відповідальність - позбавлення волі на строк до трьох років, як за публічну наругу над прапором, гербом або гімном України.

українці
українці

Передбачається, що держава гарантує право на отримання освіти державною мовою. У сфері обслуговування також використовується державна мова. На прохання клієнта допускається його персональне обслуговування іншою мовою, прийнятною для сторін. Маркування, інструкції, інша інформація про товари і послуги, у тому числі в інтернеті повинна бути надана українською мовою. Держава забезпечує використання української мови у сфері культури.

Вистави і фільми іноземною мовою дублюються українською. Також повинні дублюватися телерадіопередачі на іноземних мовах.

Друковані ЗМІ видаються українською, може бути кілька версій видання, одне з яких на державній мові.

Нагадаємо, на Донбасі хочуть заборонити російську мову.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа" рідна мова відвоювала місце в серцях українців.

Також ми писали, що українська мова зайняла почесне місце серед населення Європи.