В Україні цього року посилили покарання за несплату аліментів. Поки що на практиці працює не повністю, тому цікаво порівняти, як ця система стала успішною (чи не дуже) в інших країнах світу. В деякий випадках санкції для недобросовісних батьків справді бувають дуже суворими, можете пересвідчитися самі.


США


Одна з найрозвиненіших країн світу лідирує у сфері покарань щодо невиплати аліментів. Штрафи тут не в моді, боржник ризикує нарватися на кримінальну відповідальність і відсидіти у в'язниці кілька років. Крім того, якщо чоловік сам вирішив піти з родини, він мусить утримувати не тільки дітей, а колишню дружину. Українки, почувши таке, певно б тільки бровою повели від здивування – нам поки що навіть мріяти зарано.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще


А в американців все просто: якщо твоя колишня вийшла заміж повторно, це не її проблеми, все одно заплатиш. І чи довше ви були у шлюбі, тим більша сума нараховується. Наприклад, в окремих штатах один з членів розлученої сім'ї зобов'язаний утримувати іншого навіть на пенсії. Частка на забезпечення дітей (або одного з колишнього подружжя) іноді досягає 50% доходу.

Великобританія

Тут правила також не дуже лояльні. Якщо ви не платите аліментів навіть після рішення суду, це розцінять як неповагу до закону. І як результат - арешт до моменту виконання рішення суду в повному обсязі. В разі подальшого ухилення - кримінальна відповідальність до декількох років.

Німеччина

Німці полюбляють працю, тому вас із легкістю запишуть на примусове виробництво, не піти туди – собі зробити гірше. Наступний етап покарання боржника – конфіскація майна із подальшим його продажем на користь дитини, або навіть тюремне ув'язнення.

У Німеччині добре продумана шкала суми – чим більше заробляєш, тим більше платиш, а розмір аліментів безпосередньо залежить від віку дитини. Старші спадкоємці отримують більші суми, ніж молодші.

Росія

Росіяни нібито й впроваджують нові закони, але розмір виплат на утримання неповнолітніх тут просто смішний. У судовому порядку один з батьків може вимагати тільки рівну чверть доходу, якщо він зобов'язаний підтримувати одну дитину; третини зарплати, якщо двох діток, і половині всього сукупного заробітку, якщо трьох.

Та зарплати у Росії – явище примарне, особливо на державних виробництвах. Тим паче у всіх інших випадках закон не визначає мінімальний розмір грошового стягнення, тобто це додаткова лазівка для уникнення відповідальності.
Аліменти на інших родичів можуть призначатися в процентному вираженні від доходу або у твердій сумі.

При визначенні порядку і сум аліментних виплат перевага віддається угодою. Та домовитися виходить дуже рідко, зазвичай інша сторона витрачає купу грошей, сил та нервів на судову тяганину, а у підсумку залишається ні з чим.


Україна


При середній номінальній зарплаті в більш, ніж 8,7 тис. грн (за станом на початок 2018 року) мінімальний розмір аліментів складає всього 900 грн, незалежно від потреб дитини.

Все це доводить виправданість і необхідність імплементації нового пакету ініціатив щодо подальшого вдосконалення законодавчих механізмів захисту прав дітей, запропонованого Міністерством юстиції спільно з народними депутатами та представниками громадськості.


У законодавчому пакеті передбачено підвищення мінімального розміру аліментів з 900 до 2000 гривень, автоматичне зростання боргу при його несплаті понад рік і більше (1 рік - на 30%, 2 роки - на 50%, 3 роки - на 100%), кримінальна відповідальність за відмову від суспільно корисних робіт, право дітей на частку спільного майна колишнього подружжя, додаткові санкції для батьків, які відмовляються від утримання дитини-інваліда, звільнення дітей від обов'язку утримувати непрацездатних батьків, якщо ті свого часу не платили аліменти та ін.


Дивіться: Усі тонкощі нового закону про аліменти


Нагадаємо, держава почне відслідковувати кожну покупку українців через банківську систему.
Як повідомляв Знай.ua, українці отримали змогу "докупити" трудовий стаж перед виходом на пенсію.
Також Знай.ua писав, СБУ має намір запровадити кримінальну відповідальність за подвійне громадянство.