В уряді ініціювали новий законпроект, який одним пенсіонерам забезпечить старість, а інших позбавить сну. Так, влада хоче ввести примусову накопичувальну пенсійну систему.

Про це інформує UBR.

Якщо депутати підтримають ініціативи чиновників, українці, хочуть вони того чи ні, будуть отримувати другу пенсію. До того ж зможуть оформляти її достроково, дарувати близьким і заповідати спадкоємцям.

гроші

Однак є умова: вже зараз з їх зарплат вираховуватимуть 15% до Пенсійного фонду.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Затримки з виплатами пенсій влітку нинішнього року наочно продемонстрували кризу існуючої пенсійної системи. Лише цього року ПФ висмоктав із бюджету, як у чорну діру, 140 мільярдів гривень. І в майбутньому, за прогнозами експертів, вона лише зростатиме, стримуючи розвиток економіки", - йдеться в повідомленні Кабміну.

Кожен місяць на початковому етапі українець повинен буде відраховувати 2% своїх доходів.

Таким чином, закон передбачає те, що до виходу на заслужений відпочинок, українці самі збирають собі кошти "на старість".

Причому, зібрані таким чином гроші не просто висять на рахунках, а працюють – їх інвестують.

Влада сподівається, що це навіть якимось чином вплине на девальвацію нацвалюти, а також укранці згодом зможуть отримати таку собі надбавку до пенсій.

Втім, у системи є один серйозний недолік - заплатити за майбутні плюшки доведеться вже зараз. Для початку будуть відраховувати 2% доходів. При цьому якщо за рік середня зарплата зросте на 5% і більше, то й до суми відрахування додадуть ще 1%. І так доти, доки не сягне граничних 15%.

злидні

"Уникнути виплат не зможуть навіть ті, хто покаже державі нульовий дохід", - підкреслює видання.

Втім, це далеко не єдина проблема масштабної пенсійної реформи. Адже законодавці ніяк не залагодили питання інвестиційних ризиків.

пенсіонер

Експерти звертають увагу, що сама ідея – це крок у правильному напрямку, що за подібною системою живуть люди у багатьої європейських країнах.

Нагадаємо, наступого року українським пенсіонерам "осучаснять" пенсії. Перерахунок проведуть у два етапи, перший вже слід чекати в березні.

Як повідомляв раніше "Знай.ua", тисячі родин можеть залишитися без квартир. Влада всерйоз візьметься за ліквідацію хрущовок.

Також "Знай.ua" писав, що в Україні вводять еектронний підпис, який звільниить українців від бюрократичної тяганини зі збором довідок, очікувань у чергах та походів по нотаріусах. Тепер оформляти езліч документів можна буде не встаючи з дивану.

Дивіться: Як зміняться ціни на житло у 2019 році