Інші назви свята:

  • «День Іони»,
  • «День Фоки»,
  • «Фока- Вітроградарь»,
  • «Листопадна»,
  • «Листодір».

Історія свята

Йону вважають одним з 12-ти малих пророків. Одного разу Бог послав його проповідувати в Ніневії, але Йона не послухав і відправився в Іспанію. Почався сильний шторм, на кораблі жереб (хто ж згрішив так, що шторм такий сильний) впав на Іона і той зізнався. Його викинули за борт, і шторм відразу затих. А Йону проковтнув кит, в череві якого він провів три доби і гаряче молився про прощення. Потім кит виплюнув його, і Іона вже вирушив до Ніневії.

Фока ж мав дар зціляти людей і виганяти бісів з них. Через його праведність і доброту городяни вирішили вибрати його єпископом. Він багатьом допоміг стати на правильний шлях. Але під час гонінь на християн при Траяні, імператор примушував Фоку відректися від віри. Але не дивлячись на муки, єпископ не здався, тому його стратили.

Популярні новини зараз
НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Традиції та обряди

В цей день вже багато листя опало з дерев. Цей день називався навіть Листопадна і був початком справжньої осені. За ним визначали, якою буде зима. Якщо осикові листя лягали більше лицьовою стороною нагору, то зима буде холодною. А якщо до цього дня все листя з берези вже опало, то сніг випаде пізно.

У народі говорили, що осика приміряє русалчину зелену сукню, так як її гілки і стовбур ставали ще зеленішими. А дерево вважали захисником від хвороб і різної нечисті. А так як з цього дня починалися осінні лихоманки, то кожен повинен був носити з собою кору або сучок осики. Щоб лихоманка боялася.

Фока для наших предків був захисником від пожеж і рятувальником потопаючих, тому йому і молилися про відповідне. Сьогодні не їли рибу, через легенди про Йону і кита. Навіть на рибалку не ходили. Зате на столах було багато редьки, зазвичай подавали її з цибулею, сіллю і квасом.