Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку підготувала законопроект про запуск обов'язкової для всіх накопичувальної пенсійної системи. Якщо нардепи підтримають цей закон, українці незалежно від бажання будуть отримувати другу пенсію. А також зможуть оформляти її достроково, дарувати близьким і заповідати спадкоємцям. Однак для цього доведеться віддати 15% своєї зарплати.

Підвищення пенсій
Підвищення пенсій

Головною перевагою накопичувальної системи є той факт, що громадянин сам заробляє собі на пенсію і самостійно розпоряджається накопиченими коштами. По досягненню відповідного віку пенсіонер подає заяву в ПФ і оформляє виплати в трьох варіантах: довічно, на певний строк (але не менш ніж на 15 років), або просто забирає разовою виплатою. При цьому він паралельно буде отримувати соціальну пенсію в звичайному порядку.

Розмір виплат індивідуальний і залежить від накопиченої суми. Її можна заповідати або розділити між спадкоємцями. Останні зможуть забрати заповідану пенсію відразу грошима чи внести її на свій накопичувальний рахунок. У випадку важкого захворювання чи інвалідності українець зможе зняти свої заощадження достроково, а якщо такий діагноз поставлять члену його сім'ї – пенсіонер зможе оформити на нього 50% накопичень.

пенсії в Україні
пенсії в Україні

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

До 100% своїх пенсійних заощаджень можна забрати і в тому випадку, якщо виїжджаєш в іншу країну на ПМП.

Однак у пропонованої системи є один недолік – заплатити за майбутні блага доведеться вже зараз. Кожен місяць на початковому етапі українець повинен буде відраховувати 2% своїх доходів. При цьому якщо за рік середньомісячний оклад зросте на 5% і більше, ставка відрахування зросте на 1%. І так до тих пір, поки не досягне граничних 15%. І це не враховуючи відрахувань ЄСВ, що сплачуються зараз на соціальну пенсію.

Пенсіонери в Україні
Пенсіонери в Україні

Нагадаємо, у мільйонів українців відберуть пенсії.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа" українцям "осучаснять" пенсію. Що потрібно знати кожному?

Також портал "Знай.uа" повідомляв, що 26 вересня, стало відомо, що у наступному році українським пенсіонерам підвищать пенсії майже на 20%.