Кабінет міністрів затвердив дату початку опалювального сезону в Україні — 15 жовтня. Однак рішення про фактичну подачу тепла в батареї приймають місцева влада. За законом, орган місцевого самоврядування може прийняти рішення про початок опалювального сезону, якщо температура повітря опуститься до +8 градусів і нижче буде утримуватися протягом трьох діб поспіль. У школах, садочках і лікарнях підключення до тепла здійснюватиметься за індивідуальними замовленнями.

Всіх зігріють?

За оцінками експертів, в Україні в стані зношеності знаходиться більше 70% тепломереж. Зокрема, в Києві на їх оновлення необхідно витратити більше $4 млрд. Іншими словами, аварій і розкопок у дворах з першими морозами не уникнути. У столиці також залишається актуальним питання розрахунків за газ, отриманий для виробництва тепла, який досі остаточно не врегулювали.

Чи вистачить вугілля для опалювального сезону

За інформацією уряду, для успішного проходження опалювального сезону до 1 листопада в підземних газових сховищах має бути накопичено 17 млрд куб. м газу і ще 2,6 млн т вугілля. Поки, як кажуть експерти, все йде за планом, і сховища поповнюються. А якщо пощастить, і прогноз синоптиків про найтеплішу за останні 100 років зиму збудеться, то, можливо, вийде і заощадити.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Як вплинуть борги на тепло в домі?

За законом, позбавити опалення навіть за величезні борги споживача можна, але є ризик, що перебої з теплом можуть виникнути через боргів постачальника "Нафтогазу". Така історія вже була в Києві в минулому році, коли "Київтрансгаз" повністю зупинив газопостачання столичної ТЕЦ-6, яка забезпечує теплоенергією (гарячою водою та опаленням взимку) Оболонь, Троєщину, Райдужний і Воскресенський масиви. Причина — накопичені борги за послуги теплопостачання.

Нагадаємо у Львові вже почали отримувати тепло в держустановах. З 1 жовтня тепло подається в університетах і лікарнях, а також садках і школах.

Раніше Знай.uа писав, що ціни на опалення змусять українців забути про тепло до самого літа.

Знай.uа повідомляв, що українці придумали лічильник, який поверне світло і збереже бюджет.