"Українська армія щодня міцнішає і розвивається у правильному напрямку", - приблизно так регулярно звітують у Міноборони та Генштабі. Але реальність далека від стандартів НАТО, європейського рівня і взагалі – цивілізованого підходу. Переконатися у цьому легко, послухавши звичайних солдатів – як контрактної, так і строкової служби.


Головні проблеми ЗСУ: "совок" у головах, брак фінансування та багато іншого

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)


Перше, на що скаржаться військові – умови підписаного контракту не дотримуються, командири часто влаштовують "парад свавілля", в армії вже ніхто не дивується поборам, чи синцям, все увійшло в звичку. Із лав ЗСУ протягом двох останніх років звільнилося значно більше людей, ніж з поліції – у порівнянні з минулим періодом, кількість зросла в десять разів.

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще


У 2015-му рапортував про закінчення служби і колишній доброволець з Луцька, Богдан Муха. Спочатку контракт здавався почесною формою, а потім у свої 41 рік колишній правоохоронець на власні очі побачив всю несправедливість та порушення прав:

"Це був суцільний совок, невігластво, ігнорування моїх прав і свобод. Нас ставили в позицію, що ми повинні свого командира в дупу цілувати, щоб він нас кудись відпустив", - нарікав він в коментарі "ВВС Україна".

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)


Таких, як Муха, багато. У Генштабі звітують, що у 2016 році лави збройних сил покинули 2,6 тис. військовослужбовців, а в 2017-му їхня кількість зросла майже в десять разів - до 20,1 тис, а це трохи менше 10% всього складу української армії. Цього року відтік може зрости, за перше півріччя вже звільнилися 9,5 тис. людей.


Виховують, як школяра

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

Не вдоволені контрактники не тільки заробітком, а й відсутністю постійного житла, застарілим озброєнням та технікою і поганою інфраструктурою гарнізонів. Командири досі живуть у СРСР, радянські методи в армії нікуди не зникли.

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)


Той же таки Богдан Муха згадує, як в 2016 році 14-ту бригаду, в складі якої він служив, вивели з зони бойових дій. Тільки не в пункт постійної дислокації, а на полігон, де протягом п'яти місяців вояків тримали посеред поля.

Вихідних не було зовсім, робочий день не нормований – як у старому доброму жарті: "Копати тобі, солдате, ось від цього паркану і аж до завтра"…

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

Добровольця навіть не відпускали додому, бачив свою родину раз на кілька місяців. Муха раптом не витримав і поскаржився на гарячу урядову лінію, а потім дійшов до суду.

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

Та стало тільки гірше. З усіх боків на нього посипалися догани, урізали зарплату, перевели до іншої частини, подалі від очей командування. Можливо, саме тому боєць і звільнився, хоча не приховує: служити Україні хоче і зараз, але точно не в таких жахливих умовах:

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

"Мені 40 років, я мужик, в мене син, а я повинен сидіти, як школяр, 24 години на добу, 7 днів на тиждень за чиєюсь указкою. І це не в зоні бойових дій, а на полігоні", - обурюється він.


Дивіться: Проблеми української армії


Нагадаємо, командир легендарного екіпажу бойового катера розкрив секрети успіху ЗСУ у боротьбі із ворогом.
Як повідомляв Знай.ua, українські військові готують широкомасштабні навчання в Азовському морі у відповідь на російські військові маневри.
Також Знай.ua писав, ЗСУ знищили "гуманітарний" конвой Путіна.