Днями експерти повідомили, що в Україні у другому кварталі цього року ВВП зріс до показника 3,8%. Це викликано аномально раннім збором врожаю.

Але радіти не варто, так як до кінця року цей ефект буде знівельовано, тому за підсумками всього 2018 року зростання ВВП складе 3,3%, а не на 3,5%, як раніше прогнозував Світовий банк. Про це під час презентації економічного прогнозу для України заявила економіст Світового банку у справах України Анастасія Головач, передає Хвиля.

"Економічне зростання в Україні прискорилося в першому півріччі 2018 року до 3,5%. І це вище, ніж початкові очікування. Сталося це за рахунок того, що у другому кварталі економіка зросла на 3,8%, і основною природою цього зростання був аномально ранній урожай. Тому ми очікуємо, що ефект від цього фактора буде в якійсь мірі знівельовано у другій половині року, і зростання ВВП в 2018 році буде 3,3%", - заявила Головач.

Варто відзначити, що квітні 2018 року Світовий банк прогнозував зростання реального ВВП України в 2018 році на 3,5%, що відповідає колишнім прогнозами, оприлюдненими у жовтні 2017 року.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

У теж час, провідний економіст представництва Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Фарук Кхан повідомив, якщо не будуть досягнуті домовленості з Міжнародним валютним фондом, зростання економіки може впасти до 2%.

Варто відзначити, що уряд України закладає в проект держбюджету на 2019 зростання ВВП на 3%, а інфляцію — на рівні 7,4% в річному вимірі.

Нагадаємо, найближчі два роки Україна перейде на досить складну економічну фазу, як стверджують експерти МВФ. Головні загрози – повільне зростання ВВП, прискорення темпів інфляції і нестача грошей (навіть після підвищення мінімальної зарплати).

Як повідомляв портал "Знай.uа", експерти Центру економічної стратегії (CES), проаналізували проект Держбюджету на 2019 рік, який зараз перебуває на розгляді Верховної Ради. Згідно з їх оцінками, в піковий період виплат за зовнішніми боргами стане ключовим обмежуючим фактором для бюджету-2019.

Також "Знай.uа" писав, мало не щороку Україна втрачає космічні суми з державного бюджету через сумнівні схеми несплати податків. Загальний обсяг досягає 750 мільйонів євро – принаймні, такими є результати досліджень фракції Лівих і скандинавських Зелених у Європарламенті.