Інші назви свята:

  • «Раїса»,
  • «День Іоанна»,
  • «Іоанн Предтеча»,
  • «Оберіг вугілля пічного».

Спірною Іраїду прозвали через погоду, яку рідко можна було передбачити в цей день. З 6 жовтня починалася справжня холодна осінь.

Історія свята

Одного разу свята Іраїда прийшла до джерела за водою і побачила корабель. На ньому було багато чоловіків і жінок в ланцюгах. Це були священнослужителі, прості люди і ченці, яких схопили за те, що вони були християнами. Іраїда приєдналася до них, на кораблі її охрестили і дали ім'я Раїса. А коли судно прибуло в єгипетський місто Антиполь, Раїсу першу віддали під тортури і після стратили. Іншим в'язням дісталася така ж доля.

Традиції та обряди

У цей день на Русі проводили цікавий звичай ті люди, у яких були проблеми в житті або з грошима. Вони ворожили на свою долю. Потрібно було зачерпнути двома глечиками води з різних річок, в місці, де вони зливаються. Принести глечики додому і дивитися з якого раніше вода випарується. Якщо з того, що набрана з повноводної річки, то нещастя ще довго будуть терзати людину.

Популярні новини зараз
Прогноз магнітних бурь на травень: коли чекати "ударів по голові" Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Але ворожіння на долю вважалися марними, адже змінити їх не можна було. А ще вважалося, що не можна сьогодні перераховувати свої біди і говорити про них: «Скільки нарахуєш, стільки і накликаєш». Люди залучали удачу. Для цього потрібно було взяти монетку, чи не знайдену на дорозі, а отриману за щось, тільки з вадою і покласти її в гаманець.

Ще сьогодні заговорювали печі від усякої нечисті і вуглинки в них, щоб печі довше зберігали тепло, а страви пропікалися і не підгорали. Говорили так: «Пічко, матінко, пособи, з жіночої часткою порівну! Вугілля, золу і пічку на поді збережи! »

Також була традиція випікати «наливушки» - відкриті пироги, як ватрушки. Зазвичай вони були з вареною картоплею, але дітям робили часто солодкі, з сиром і медом.