Інші назви свята:

  • «Богослов»,
  • «Іван-мандрівник»,
  • «Шептун покривний».

Історія свята

Іоанна вважали одним з найбільш наближених до Ісуса Христа учнів. Він був так само близький до нього, як Яків і апостол Петро. З Христом Іоан пройшов дуже довгий шлях і супроводжував його до самого розп'яття. А потім дбав про Богородицю до самої її смерті. Після цього проповідував Євангеліє в містах Малої Азії. Під час гонінь на християн його не стратили, тоді правив імператор Нерон і Іоана просто заслали на острів Патмос. Після цього він повернувся в Ефес, де продовжував проповідувати.

Традиції та обряди

Для селян на Русі це був день, коли можна було дізнатися погоду в майбутньому. Вважали, що якщо в цей день випаде сніг, то зима прийде на Михайлов день, який святкують 21 листопада. Якщо ж на вишні вже не залишилося листя, і випав сніг, то зима скоро буде. А якщо листя ще не повністю опало, то зима буде з дуже суворими морозами.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також сьогодні існувало багато приказок про перший сніг. «Не то сніг, що мете, а то, що зверху йде», - говорили люди ». Якщо сніг випав вдень, то довго він триматися не буде, адже зимовий сніг завжди випадає вночі. Якщо ж був дощ зі снігом, значить в січні буду сильні відлиги.

У народі був звичай для тих, хто народився на Івана Богослова. Їм потрібно було плести з соломи, яку мочили раніше в семи водах, тонку мотузочку, яку ще називали ходове путце. Це був символ їхнього життєвого шляху. А мотузкою потрібно було підперізувалися. У народі вірили, що у людини, яка народилась на Богослова шлях є, але життя постійно рве йому цей шлях, тому йому щороку потрібно починати і знаходити його заново.