"Європейські" реформи можуть обернутися для країни новими проблемами, які вже на собі відчула більшість українців. Населення з острахом чекає на нову ціну на блакитне паливо. От-от розпочнеться опалювальний сезон і влада анонсувала ще одне нововведення.

10 жовтня уряд затвердив порядок визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільчого обліку теплової енергії. За словами представника уряду, тепер громадяни зможуть самостійно обирати оптимальну систему індивідуального обліку тепла, - птше "Українська правда".

лічильники

"Відтепер власники квартир, які встановлять квартирні лічильники (при горизонтальній розводці інженерних мереж у будинку) або (при вертикальній розводці) зможуть регулювати температуру в своїх квартирах, зможуть економити тепло і платити за власним лічильником, а не за марнотратного сусіда", – пояснив Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко.

Втім, наш сусід - Словаччина, а також Чехія вже спробували подібну систему і успіхом вона не увінчалась.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

У цих країнах почали масово встановлювати квартирні лічильники або прилади-розподілювачі на опалювальні прилади ще в другій половині 1990-х. Тоді результати показали зовсім не те, на що сподівається український уряд.

теплий будинок

Навіщо потрібні лічильники?

Пояснимо, будинок є єдиною фізично замкненою одиницею споживання тепла. При цьому розподіл тепла всередині будинку не обмежений стінами квартир або коридору. Він обмежений тільки зовнішньою оболонкою: стінами будинку, вікнами, дахом і фундаментом.

Рівень споживання тепла будинку залежить саме від якості цієї оболонки – чим вона гірша, тим більшими є втрати тепла і тим вищим є його споживання.

Тому громадяни намагаються мінімізувати даремні витрати тепла, утеплюючи будинки.

Крім того, влада повинна допомогти у модернізації житла українців.

Чому досвід сусідів України показує, що розрахунки уряду помилкові?

За законами фізики, ті квартири, які знаходяться посередині будинку, мають найкращий теплокомфорт, кутові квартири, та ті, котрі знаходяться під дахом більше втрачають тепла.

Зрештою, крайні квартири покривають втрати всього будинку, та ще й опалюють своїх більш вдало розташованих сусідів, яким здається, що вони "економлять", але насправді вони "крадуть" тепло через стіни і стелі у своїх сусідів.

багатоквартирний будинок

Встановлення теплолічильників не вирішить проблему, а навпаки додасть їх людям. Оскільки це рішення уряду не є справедливим для всіх мешканців будинку.

Нагадаємо, глава держави підписав житловий закон, згідно з яким переселенці з окупованих територій мають право отримати безкоштовно житло. Також це право тепер мають ще декілька категорій громадян.

Як раніше повідомляв Знай.ua, стало відомо, кого уряд залишить без субсидій.

Раніше портал Знай.ua писав, що власникам євроблях розповіли, чи можуть вони претендувати на субсидію.

Субсидії нарахують за новими правилами