Минулого року майже половина українських родин отримувала знижку від держави на оплату комунальних послуг, проте вже цього опалювального сезону так пощастить мало кому, держава вирішила зменшити видатки на субсидії. При цьому населення з острахом очікує нових цін на газ.

Раніше субсидії отримували ті родини, у яких комунальні витрати перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу.

оплата комуналки

З того часу вони лише зростали, аж поки у 2018 не сягнули понад 70 млрд грн.

Проте згідно із проектом бюджету на наступний рік, у 2019 уряд планує виділити на субсидії трохи більш ніж 55 мільярдів.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Але оскільки плани уряду спрямовані на підвищення ціни на блакитне паливо, то логічно очікувати і стрибка тарифів на гарячу воду та опалення.

гроші

Кому не бачити субсидій?

Згідно нових правил, держава позбавила права у знижці на комуналку власників великих квартир/будинків, елітних автівок та фіктивних безробітних.

дані Держстату

Скільки родин отримують субсидії?

У 2017-2018 роках держава допомагала 6,266 мільйонів родин, а це понад половину від усіх домогосподарствв в Україні. А ще 2,438 млн родин отримували субсидії у серпні 2018 року.

При цьому борги населення за комуналку лише ростуть. Так станом на кінець літа загальна сума боргів становила майже 38,5 млрд грн.

Більша частина припадала на борги за газ - 16,7 млрд грн, та за опалення і гарчу воду - 10,4 млрд грн.

При цьому, за підрахунками Державної служби статистики, середні нарахування у платіжках українців становили 588,6 грн на місяць.

Нагадаємо, Кабінет міністрів затвердив новий порядок погашення мешканцями багатоквартирних будинків боргів перед ОСББ.

Як повідомляв портал Знай.ua, днями уряд повідомив новину, яка навряд чи сподобається власникам євроблях, і тим більше, якщо вони розраховують на субсидію із сплати комуналки.

Також Знай.ua писав про те, що киянам нарешті сказала, колиж у квартирах із кранів потече гаряча вода.

Дивіться: Нові правила нарахування субсидій позбавили українців сну