Уряд затвердив новий порядок погашення мешканцями багатоквартирних будинків боргів перед ОСББ.

Якщо існують борги, що стосуються внесків на утримання будинку та прибудинкової території, мешканець може їх відпрацювати. Для цього потрібно скласти договір з ОСББ. Експерти наголошують, що механізм працював і раніше, однак тепер у документі заборонено вказувати суму більшу, ніж реальний розмір боргу.

комуналка
комуналка

"Проблема боргів зараз як ніколи актуальна. При цьому вона не вирішена на законодавчому рівні. Фактично ОСББ та керуючі компанії мають вкрай мало повноважень для вибивання заборгованості", – зазначила голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Чиновник окрім того додав, що ця постанова – лише спроба хоча б частково вирішити болюче для багатьох мешканців багатоквартирок питання.

"Щоб жителі, у яких є борги, змогли по ним розрахуватися, наприклад, прибираючи в парадних, у дворі, виконуючи дрібні ремонтні роботи і т.д. Правда, зараз цей механізм використовують не часто", – повідомив Попенко.

За заявою боржника або з власної ініціативи правління ОСББ зможе укласти договір, який підпишуть голова правління і співвласник-боржник.

Договір з ОСББ, комуналка

У документі необхідно вказати вид, обсяг робіт, їх вартість та терміни виконання, а також умови придбання необхідних для виконання робіт матеріалів і устаткування. Крім того, після закінчення співпраці обидві сторони повинні підписати акт виконаних робіт. Таким чином, можна відпрацювати борги за всіма видами зобов’язань перед ОСББ, будь-які внески, які прийняті на загальних зборах.

Однак це не стосується заборгованостей перед водоканалами і іншими постачальниками. Юристи стверджують, що кожне ОСББ буде окремо приймати рішення про доцільність застосування порядку.

Нагадаємо, чергове підвищення тарифів на комунальні послуги здійснили таким чином, що чим більше українці економлять ЖКП, тим більше з них здеруть.

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні

Як повідомляв раніше Знай.ua, КМДА прогнозує, що відновлення гарячого водопостачання буде вже в кінці вересня.

Також Знай.ua писав про те, що у 2018 році українці отримали в 2 рази менше субсидій, ніж у минулому. За перші сім місяців цього року субсидії змогли отримати тільки 2,6 млн домогосподарств.