Масове відключення гарячої води, загроза зриву опалювального сезону та космічні тарифи у платіжках – усім цим ми завдячуємо цілком конкретним особам та підконтрольним їм підприємствам. Зокрема, патова ситуація склалася практично одразу після розірвання угоди між КМДА та "Київенерго", власністю олігарха Ріната Ахметова.


Опалення не буде? До чого призведуть "торги" Ахметова з владою?


Виявилося, що компанія не тільки переклала на місто обов’язок виплатити штрафні санкції в 1,2 млрд грн, а й претендує на компенсацію витрачених на модернізацію мереж коштів: "Київенерго" оцінює цю компенсацію у 800-900 млн. грн.


За даними bihus.info, під керівництвом "Київенерго" досі перебувають потужні ресурси, зокрема - теплоенергетичний комплекс, який складається з ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і ще близько 100 тисяч об'єктів.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

У червні минулого року міська влада ухвалила рішення не тільки про розірвання договору, а й повернення теплового комплексу громаді (новоствореному комунальному підприємству "Київтеплоенерго" – на практиці).

Влітку гарячу воду за документами повинна була подавати саме ця фірма, але "Нафтогаз" відмовився від підписання нової угоди на поставку блакитного палива – мовляв, забагато боргів було у попередників (до 4,8 мільярдів гривень). Левова доля частки – борги самих киян, інша – різниця у тарифах і 1,2 млрд - пені і штрафи, які нарахував НАК “Нафтогаз” за невчасні виплати.

У законі "Про теплопостачання" сказано: борг тепер сплачує "Київтеплоенерго", але це тільки на папері. Компанія Ахметова додала списання грошей за модернізацію мереж, а от у КМДА досі не порахували, скільки хто кому винен (теоретично це в районі 800-900 млн гривень).

Протягом двох років адміністрація готувалася припинити всі стосунки із "Київенерго", але питанням правонаступництва боргу та сум за "покращення послуг" ніхто не прописував.

А тут додалася ще й відмова "Нафтогазу" постачати газ новому КП без сплати боргу "Київенерго" розміром 4,8 млрд грн, тому КМДА закупила газ у приватноі фірми "Укрнафтобуріння", яку асоціюють з Павлом Фуксом, Ігорем Коломойським і Віталієм Хомутинником (бюджет втратив близько 75 мільйонів гривень).


Компанія Ахметова не вперше числиться серед боржників: інвестиційних вимог також не виконали, що добре видно по застарілих тепломережах міста.


Договір з Ахметовим завершувався ще у грудні 2017-го, але київські чиновники вирішили залишити йому теплоенергоцентралі ще на один опалювальний сезон - до квітня. Саме в цей час борги стрімко пішли вгору.

І якщо до кінця 2016-го борг Ахметова - не перевищував мільярда гривень, то після продовження на останній опалювальний сезон сягнув 5 мільярдів.


Що нам лишається у підсумку – угода не підписана, гарячої води немає, а чи будемо грітися взимку, взагалі чітко ніхто не відповів. Мабуть, не до цього, на тлі скандалу із мільярдними схемами, покривати які доведеться кожному, хто платить комуналку.


Дивіться: "Нагріті Ахметовим": чому у киян немає тепла?


Нагадаємо, Ахметов терміново приїхав у Донецьк.
Як повідомляв Знай.ua, опалювальний сезон в Україні опинився під загрозою зриву.
Також Знай.ua писав, кияни ризикують залишитися без води знову.