Інші назви свята:

  • «Феофан»,
  • «Феофан осінній»,
  • «Киріак»,
  • «Заробітчани»,
  • «Маремьяна».

Історія свята

Феофан жив в Газі, сирійське місто, він був добрим і благочестивим, завжди допомагав біднякам і хворим, хоча і сам був дуже багатий. Подорожніх, у яких не було грошей заплатити за ніч, він запрошував додому переночувати. Так як Феофан був дуже чуйними і щедрим, його називали в народі Милостивим. А преподобний Киріак народився в Коринті, але часто міняв місце проживання, тому його назвали «відлюдником». Так і прожив 109 років.

Традиції та обряди

Наші предки переконували, що святий Феофан зігріває своїм каптаном сонце, яке восени ховається до самої весни. Щоб йому не було холодно, він навіть останню сорочку може зняти. Про нього говорили:«Феофан накинув на сонце кафтан». А все тому що в цей день зазвичай поверталося тепло.

Популярні новини зараз
Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

А вночі чекали добре світло від зірок, тому виходили подивитися на них вночі. Вважалося, що якщо зірки яскраві, то осінь далі буде сухою. «На Феофана гляди в віконце - там ріпи повний козуб». Але щоб не вистудити хату, намагалися довго в небо не дивитися.

Киріак вважався покровителем мандрівників і пустельників. Тому їх заводили в будинок, і не тільки давали попити води, але і годували ситним обідом. А якщо поруч з селом жив відлюдник, то йому приносили млинці і мед, але так, щоб його не турбувати.

Мисливці виходили в поле шукати іменного зайця. Поля вже були покриті легким снігом, а зайці ще не полиняли, щоб зливатися з ним. Тому заєць був легкою здобиччю, а ще якщо його добути, то удача буде весь рік у мисливця. За повір'ям, чим більше і жирніше заєць, тим більше буде удачі.