Експерти і забудовники вже кілька тижнів говорять про зростання цін на квартири. Так будівельники зазначають, що лише за останній рік ціни на більшість будматеріалів зросли на 20-40%, у тому числі на такі основні, як арматура і цегла. Передає Хвиля.

Аналітик консалтингової компанії "SV Development" Сергій Костецький розповідає, що незважаючи на те, що об'єктивних причин для подорожчання нерухомості вистачає, покупці ще довго зможуть купувати квартири за старими цінами, а може, навіть дешевше.

Тому що покупців квартир досі на кілька порядків менше, ніж побудованих і споруджуваних квартир.

На думку експерта, тієї нерухомості, яку відбудували за останні кілька років, вистачить ще років на 10.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів
Показати ще

"Забудовники потроху підвищують ціни постійно. Тому що собівартість будівельних матеріалів зростає. Але в той же час подивіться на біг-борди: там суцільні акції забудовників. Тобто вони формально підвищують, але частина квартир пускають під акції, і люди якраз цю частину квартир і купують", – зазначає Костецький.

В таких умовах, коли об'єктивні передумови для зростання цін на ринку нерухомості є, але ціни підвищувати невигідно, забудовники можуть намагатися економити, будуючи бізнес за принципом "піраміди" і знижуючи якість.

До кінця 2018 року і в наступному році ситуація на ринку нерухомості буде залишатися стабільною. Злетів цін очікувати не варто, як і істотного спаду цін на житло.

"На ринку нерухомості з 2009 року нічого особливо не відбувається. І принаймні в найближчій перспективі я не бачу якихось серйозних катаклізмів. Не думаю, що ціни будуть рости. Наступний рік обіцяє бути гарним і стабільним, а далі як піде – будемо дивитися. Я думаю, навіть якщо цей будівельний міхур буде роздуватися надмірно, лопнути йому ніхто зараз не дасть. Будівництво продовжує залишатися тією галуззю, яка наповнює бюджет і дає показники ВВП. Забудовники легально працюють, платять податки, держава і банки є гарантами. Тому я б сказав, що сьогоднішня ситуація влаштовує і держава, і забудовників, і людей, які хочуть придбати квартири для себе. Тому що ціни на житло зараз досить низькі. Ну коли це можна було купити нове житла в Києві за 600-700 доларів?"– говорить Сергій Костецький.

Нагадаємо, кабмін затвердив нові умови державної програми Доступне житло. Тепер майбутні власники самі собі будуть вибирати житло, однак продати його не можна найближчі три роки.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, у Києві нахабство забудовників позбавила сотні людей житла.

Також портал "Знай.uа" писав, що діється з нерухомістю в Україні.