НКРЭКУ вирішили перекинути на потреби інших видів генерації частину коштів, передбачених у формульному тарифі, іменованому "Роттердам+", на придбання вугілля. Але у цієї медалі є і зворотня сторона – порожні склади ТЕС і загроза віялових відключень електроенергії взимку. Передає Хвиля.

Так НКРЭКУ вирішила зробити подарунок для гідроенергетиків і з 16 жовтня для ГАЕС "Укргідроенерго" збільшено тариф на 43% – з 288,85 коп. до 413,01 коп. за кВт/год (без ПДВ).

Таким чином в 4 кв 2018г вартість товарної продукції "Укргідроенерго" збільшиться майже на мільярд, а точніше — на 946 млн грн.

Зазначимо, тарифи для споживачів та оптово-ринкова ціна електроенергії залишаються колишніми. Це означає, що додатковий мільярд, який запрацюють гідроакумулюючі станції, не доотримають інші виробники електроенергії – вугільні ТЕС.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

Таким чином, за існуючої моделі, вугільна генерація отримує гроші від ДП "Енергоринок" за замикаючого принципом. Це означає, що в результаті підвищення тарифу "Укргідроенерго" рівно на таку ж суму (946 млн грн.) у 4 кварталі знизиться сума товарної продукції для ГК ТЕС.

Так формула "Роттердам+" продовжує перебувати всередині тарифу для промислових споживачів, але частину коштів сплачених ними нібито на придбання вугілля для ТЕС, насправді за рушению Регулятора йдуть в інвестпрограму "Укргідроенерго".

Так, за словами експертів, для державного вуглевидобувного сектору такий поворот вельми критичний -при плановому обсязі закупівлі вугілля у державних шахт в 4 кв на рівні 0,6 млн тонн, дефіцит коштів ГК ТЕС складе 261 млн грн. За відсутністю компенсації витрат на придбання вугілля, заборгованість ГК ТЕС перед державними шахтами складе ті ж 261 млн грн.

У свою чергу, заборгованість перед державними шахтами спричинить за собою затримки по виплаті заробітної плати шахтарям, а також зниження капітальних витрат на прокладання нових лав.

Недофінансування вуглевидобутку негативно позначиться на показниках по видобутку держ. шахт в 2019 і посилить підготовку до опалювального сезону 2019/2020 рр.

Існує й інша проблема, провал підготовки запасів антрациту на електростанціях вже в цьому осінньо-зимовому сезоні. Як ми знаємо, вугілля потрібно буде завозити з-за кордону за досить високими цінами: з РФ – 2800 грн/тонна, США/ПАР – близько 3200 грн/тонна.

Таким чином розрив між ціною реального імпорту і ціною, яка врахована в тарифі ГК ТЕС, може збільшитися до 1000 грн. на кожній тонні.

Нагадаємо, у Кабміні залишили колишню ціну на газ, але є один нюанс.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, тарифну "агонію" українців вирішили продовжити.

Також портал "Знай.uа" писав, в Україні різко впали ціни на бензин, проте не все так просто.