Інші назви свята:

  • «Євлампій»,
  • «Євлампій -Світильники»,
  • «Зимовказник».

У цей день селяни виходили дивитися на місяць куди він дивиться і по ньому передбачали погоду.

Історія свята

Євлампій і Євлампія, брат з сестрою були зі знатної родини і жили в Нікомидії. Спочатку християнином став Євлампій. А коли дізнався про указ імператора про позбавлення міста від християн, то тільки посміявся. Його відразу ж представили суду, де він показав, що християнство для нього не порожній звук. Євлампій витримував усі тортури і не відрікався від переконаннь. Його сестра, дізнавшись про все це прибігла на суд, де оголосила себе християнкою і показала готовність терпіти муки разом з братом. Їх обох стратили.

Традиції та обряди

У цей день дивилися за різними прикметами, щоб дізнатися, яка буде погода. По місяцю можна було дізнатися звідки будуть дути вітри, з того боку, в який показують його роги. Також вважалося, що якщо роги дивляться на північ - зима буде скоро і дуже сувора, на південь - буде багато сльоти та бруду.

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

До цього дня вже швидше ставало темно. Люди говорили: «Євлампій лучину відщепляє, вогонь роздмухує, потемью лякає ». З цього дня готували скіпи на зиму. Щоб зробити їх, потрібно було відколоти тріски в аршин довжиною від сухих смолистих полін. Такі скіпи ставили в металеві затискачі, і вони служили як світильник.

Лучину ставили палаючим кінцем вниз, а під нею ставили або деко, або ємність з водою, щоб не було пожежі. Так як вона горіла швидко, її потрібно було міняти і цим зазвичай займалися діти. Свічки були занадто дорогими, а вдома було багато роботи.

Раніше Знай.uа повідомляв, що восени імунітет потрібно зміцнювати і розповів як.
Нагадуємо, що Українців шокували новою заявою з приводу державної церкви.
також Знай.uа повідомляв, психологи розробили простий тест, який дозволить дізнатися, що ви таіте в своїй підсвідомості