Протягом минулого року на митниці отримали 210 мільйонів доларів хабарів за рахунок ввезення машин на іноземних номерах. І хоча ці авто поставляються в Україну виключно в "режимі тимчасового транзиту" ( в користування всього на 1 рік), але все одно стали корупційною лазівкою.


Що буде далі з "євробляхами" та їх власниками, на тлі нещодавно прийнятих у Раді законів та нових правил ввезення, спробував пояснити журналіст, блогер Олександр Дубинський на каналі DubinskyPro в YouTube.


За даними Державної фіскальної служби, у 2017 році до України ввезли більше 958,5 тисяч автомобілів на іноземній реєстрації з яких 209,6 тисяч - авто, завезені в режимі "транзиту".Решта приблизно 748,9 тисяча в'їхали в країну в режимі "тимчасового ввезення", тобто можуть перебувати на території країни до 1 року.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Тільки от біда, ви, як громадянин України (резидент) не маєте права ввозити автомобіль на 1 рік. Вам можна лише ввезти його "транзитом" на 5-10 днів. На рік автомобіль може ввезти лише громадянин іншої країни (нерезидентів) в ваших інтересах. Ось тут і починається корупція і схеми перетворення авто", - свого часу писав Дубинський у своєму блозі.


Журналіст впевнений, що "євробляхери" потрапили у пастку, самі того не усвідомлюючи. Особливо загостриться ситуація напередодні виборів, та й взагалі поки що точно не ясно, коли ухвалять документ про нові правила розмитнення.

Блогер додає –розмитнення точно не обійдуться в 100 доларів, в коментарях користувачі натякають, буває й всі 300. Водії скаржаться на невідповідність зарплат та нових норм закону: поки не заробляють стільки, аби легальне ввезення стало насправді вигідним.

Закликає Дубинський до законного транзиту. Та власники машин на іноземних номер, або ті, хто збирається їх купити, не згодні. Тому що на даний час зі скромним бюджетом про машину можна забути.


До речі, не так давно Дубинський оприлюднив у мережі список автомобілів, в переліку їх – до 70. Він запевняє, що кожна з них давно потрапила в поле зору НАБУ, може вестися стеження:

"Якщо підозрюєте за собою "наружку" НАБУ, звіртеся із цим списком автомобілів і номерних знаків", - прокоментував він на сторінці у Facebook.

Також журналіст додав список транзиту машин з митниці, на якому чітко простежуюються популярні серед українців марки, ось витяг з нього:


Дивіться: Що буде з "євробляхами"? (Олександр Дубинський)


Нагадаємо, українцям підготували нові штрафи за порушення правил дорожнього руху.
Як повідомляв Знай.ua, оприлюднено повний список найпопулярніших в України машин на литовських номерах.
Також Знай.ua писав, водіям порадили, як легко заощадити на купівлі автомобіля.