Протягом минулого року в Україні набрала популярності нова схема ввезення машин на іноземних номерах, цього разу – через Білорусь. Волинські митники зупиняють вантажівки під виглядом автобусів, відкрили навіть окрему базу під них. Принаймні, так стверджує у своєму блозі журналіст Олександр Дубинський.


Бізнес на "євробляхах": що криється за розмитненням авто?


Він запевняє, що мова йде про пропускний пункт "Доманове-Мокрани", де за 8 місяців митники заробили не менше 4 мільйонів доларів саме на "режимі тимчасового ввезення".

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще


Спочатку українець обирає авто у Польщі чи Литви, шукає "загонича" вдома, перевозить з ЄС інколи й сам. Так званому посереднику (у народі – "верблюди") виписує тимчасовий дозвіл від місцевої компанії, якщо не спрацьовує – то фальшиве доручення, з яким машина потрапляє в Україну через митний пост "Ягодин".

"Митники прекрасно знають загоничів і те, що доручення у них фальшиві, тому за безпроблемний в'їзд і відкриття транзиту, при подачі документів у вікно митниці на посту, необхідно вкласти в паспорт 200 - 300 грн. (в залежності від жирності автомобіля). Таким чином авто потрапляє в Україну транзитом на 5 днів", - пояснює журналіст.


Згодом дозвіл просто знищують. Білоруси також активно взялися заробляти на цій схемі – місцевий "верблюд" ризикне доставити машину буквально протягом лічених годин. Як правило, такі люди мешкають у прикордонних селищах, сидять без роботи, тому зайвим 20 доларам завжди раді.


Після появи верблюда, "рішали" виписують на його ім'я нове фальшиве доручення на право користування авто від польської або литовської фірми щоб цей автомобіль повернувся на територію України іноземцем на 1 рік.

Але за паспорт треба викласти 250 доларів, потім авто віддають, "верблюд" пішки йде додому через кордон.


Загалом на Волинській митниці, за даними Дубинського, українці залишають чимало грошей: приміром, хабарі на постах "Ягодин" та "Доманове" (- 250 - 300 доларів), послуги посередників - 500-700 доларів.

"Тобто, 1 млн машин приносить митникам під заступництвом Гройсмана близько 700 млн доларів хабарів. Це щоб вам було зрозуміло, чому ніхто не поспішає їх легалізувати. Варто сказати, що точно така ж схема діє і на кордоні з Польщею. А ось схема з білоруськими "верблюдами" - монопольна тема Волинської митниці", - підсумував Дубинський.


Дивіться: Що буде з "євробляхами" після виборів? Олександр Дубинський


Нагадаємо, у мережі показали, як кортеж Ахметова порушує правила дорожнього руху.
Як повідомляв Знай.ua, названо найпопулярніші серед українці машини на литовських номерах.
Також Знай.ua писав, названо 8 золотих правил економії для водіїв.