Інші назви свята:

  • «Параскева Грязниха »,
  • «Параскева П’ятниця»,
  • «Льняниха»,
  • «Трепальниця».

У цей день слов'янські жінки шанували Параскеву П'ятницю, яку вважали берегинею жіночих традицій і цілителькою хвороб, «земляною і водяною матінкою».

Історія свята

Параскева - уродженка міста Епівата, який знаходиться на березі Мармурового моря. Її батьки були християнами, тому вона ще в самому дитинстві почала жити за вченням Ісуса. Коли батьки померли, вона роздала все свою спадщину бідним, поїхала до Константинополя і вирішила стати черницею. Коли здійснила паломництво в Святу землю, то оселилася в Йорданській долині. За пару років до смерті вона вирішила повернутися додому, де і померла.

Традиції та обряди

В цей час осінь вже закінчувалася, але зима ще не прийшла. Так що погода була сирою, через дощі і перший сніг була сильна багнюка, тому було і бездоріжжя. Тож не дивно, що на Русі Параскева отримала прізвисько Грязниха. «На Грязнуху не буває сухо». Доводилося людям сидіти вдома, ні в місто не могли поїхати, ні навіть в гості в сусіднє село, та й до найближчих сусідів було нелегко дійти. А хто ризикував поїхати, той потім шкодував, віз груз в грязі, самі люди промокали, так що скоро приходила застуда.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Якщо день припадав на п'ятницю, то це була Параскева П'ятниця. У цього імені був образ високої і худої жінки з довгим волоссям. Особливо багато уваги намагалися приділити вагітним і породіллям, адже свята їх оберігає. А щоб самим не розгнівати Параскеву, щоб вона допомогла під час пологів, по п'ятницях жінки не розчісували волосся. Також говорили, що хто в п'ятницю багато сміється, той в старості буде багато плакати.

Раніше Знай.uа повідомляв, про ТОП-3 заходи в Україні в останні дні жовтня.
Нагадуємо, що в грудні в українців буде більше вихідних.
Також раніше Знай.uа повідомляв, що Філарет повідомив, коли Україна отримає Томос.