В Україні повним ходом триває призовна кампанія-2018, однак, як і кожного року, цього разу також не обійшлося без прикрих інцидентів.

призовники
призовники

Про це пишуть ЗМІ із посиланням на коментар керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка.

Військовий наголосив, що під час призову в Збройні сили України військовослужбовці не мають права влаштовувати на призовників так звані "облави", затримуючи їх прямо на вулиці.

призовники
призовники

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Експерт прокоментував скандальне відео з Харківської області, де військовий намагався прямо на вулиці затримати призовника.

Мусієнко зазначив, що подібні інциденти траплялися і раніше, адже ще у 2016 році виникали подібні ситуації, коли на вулиці когось могли зупинити, підійти і просто забрати.

"Існує порядок, передбачений законодавством, де вручається повістка про виклик призовника - це місце роботи, місце навчання або місце проживання. Там можна. Будь-які інші дії, незважаючи на благородну мету - служіння батьківщині, виконання конституційного обов'язку і так далі - не відповідають закону", - підкреслив військовий.

Окрім того експерт нагадав, що згідно з Конституцією України, всі державні органи повинні "діяти виключно у передбачений законом спосіб".

"Обов'язок не тільки громадян, але і правоохоронних органів дотримуватися законодавства", - резюмував Мусієнко.

Нагадаємо, в Україні під час осіннього призову недорахувались багатьох бійців.

Осінній призов до ЗСУ
Осінній призов до ЗСУ

Так лише у Києві понад 33 тисячі молодих людей не з'явились у військкомати. Їх розшукує поліція. Деяких призовників "ловлять" просто посеред вулиці. Один з таких випадків навіть потрапив на відео одного з очевидців.

поліція
поліція

Відповідне відео з'явилось у Telegram-каналі "Хит Леджер".

"Деякі несвідомі українці чомусь не хочуть йти служити в найсильнішу армію континенту. Так Путіна не переможем!", - коментують автопи посту.

Так на відеоролику можна побачити, як двоє чоловіків у військовій формі намагаються затримати молодика, який всіма силами чинить опір та погрожує.

Осінній призов до ЗСУ
Осінній призов до ЗСУ


Як повідомляв раніше Знай.ua, в Україні набули чинності нові права для жінок, які проходять військову службу. Згідно з новим законом, який починає діяти з 27 жовтня, жінки служитимуть на рівних засадах з чоловіками.

ЗСУ
ЗСУ


Також Знай.ua писав про те, що Президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував студентів на час літніх канікул відправляти в армію.