Сімейні суперечки абсолютно особлива категорія справ. А якщо в цьому замішані діти, то конфлікти вимагають від судів не тільки найвищого професіоналізму, а й людяності. У подібних справах будь-яка помилка судді, представника виконавчої влади, правоохоронця може зламати долю дитини.

Секретар Другий судової палати Касаційного цивільного суду в складі Верховного суду Марина Червінська згадала справу, яка нещодавно відбулася через Європейський суд з прав людини. Рішення по справі винесено ЄСПЛ три роки тому, але історія, яка привела позивача в Страсбург, почалася задовго до цього.

Це справа про чоловіка з інвалідністю, наукового співробітника одного з НДІ, який в 48 років став батьком. Дівчинка народилася в 2002 році. А через три роки дружина з дитиною переїхала до своєї матері: вона важко і невиліковно захворіла, а чоловік, який насилу пересувався, часто залишався ночувати на роботі і не міг доглядати за хворою дружиною і донькою.

Через півроку адвокат дружини звернувся до суду з позовом до чоловіка про стягнення аліментів. Хоча розлучення і не було оформлене, в позові було сказано, що пара не живе як подружжя і чоловік не бере участі в вихованні дитини. Однак чоловік заперечував це: і гроші він дає, і дівчинка у нього жила час від часу, а позов придумала мати дружини. Дружина ж на той час приймала препарати опію, погано розуміла, що відбувається навколо неї і підписала документи.

Позов про стягнення аліментів суд задовольнив. А рівно через місяць дружина померла. Потім бабуся повезла внучку в невідомому напрямку. Батько розшукував дитину, засипаючи заявами поліцію, прокуратуру, органи опіки. В результаті дівчинку він знайшов - бабуся поїхала з нею в село, недалеко від обласного центру. Але внучку вона віддавати відмовилася. У центрі цієї війни виявилася маленька дитина.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Після цього батько подав заяву про порушення кримінальної справи про викрадення дочки. Йому відмовили. Бабуся в цей час звернулася до райради з проханням призначити її опікуном дівчинки. У райраді прохання задовольнили.

Батько дізнався про це рішення через кілька місяців з листа районної ради та в лютому 2007 року звернувся до суду з позовом про повернення дочки, потім ще через півроку подав новий позов. Батько звинувачував бабусю в тому, що через її недогляд дівчинка впала і зламала ногу, бабуся в зустрічному позові писала, що батько телефонував їй по телефону і матюкав. Органи опіки та піклування встали на сторону бабусі, тому що батько дійсно пересувався на милицях, а у бабусі в будинку були хороші умови для дитини.

Батько захотів змінити позовну заяву, включивши туди вимоги про скасування опіки. Суд відмовив у задоволенні позовів і батька, і бабусі. Батько подав апеляційну скаргу, суд її відхилив.

Чоловік, бажаючи відібрати доньку, дійшов до Верховного суду України, який у вересні 2008 року відмовив у відкритті провадження за скаргою, встановивши, що викладені в ній вимоги - не підстава зробити висновки про незаконність рішень нижчих судових інстанцій.

І в 2009 році батько звертається до Європейського суду з прав людини, на цей раз - зі скаргою на те, що в його справі суди і органи опіки порушили деякі положення Конвенції ООН про права дитини.

Через шість років Страсбурзький суд визнав правоту батька дівчинки. Той вимагав від України відшкодувати йому моральну шкоду - 30 тис. євро. ЄСПЛ обрізав цю суму вдвічі, та плюс зобов'язав державу розплатитися з адвокатом - виплатити йому 4000 євро гонорару. Формально батько виграв, але зараз дівчинці 16 років і не потрібні їй ніякі опікуни.

Нагадаємо, як отримати всі пільги та виплати на дитину від держави.

Як повідомляв портал Знай.ua, Дмитро Тарасов подав до суду на колишню дружину Оксану, щоб не їй платити 15 мільйонів рублів боргу по аліментах на утримання дочки.

Також портал Знай.ua писав про жахливу історію українки, яка зважилася розповісти про домашню тиранію.