Повір'я

У цей день з возів, які залишали в сараях на зиму, знімали колеса. Звідси і назва свята. Колесо вважали раніше оберегом, який може захистити від злих духів. Також це був символ сонця, тому колеса використовували, щоб проводити різні обряди. Для прикладу, якщо людину кусала змія, то щоб її врятувати, потрібно було промити місце укусу водою, яку пропустили через колесо. Хоча трави теж застосовували.

Колеса були не тільки оберегами, а й символами відьом, на колесі могла їздити різна нечисть. У народі говорили, що якщо у колеса, яке котиться по дорозі, вирвати спицю, то відьма, що стала колесом, позбудеться руки або ноги.

Прикмети на 30 жовтня

  • Якщо зозуля сіла на сухе дерево і почала кукувати - бути морозу.
  • Якщо 30 жовтня домашні тварини міцно сплять, то скоро настане тепло.
  • Прийшов Осій - знімай колеса з осей.
  • На Осія - колесо з віссю до весни прощається.
  • Напередодні Осія Осіннього селяни прислухалися до скрипу коліс, коли віз заїжджав в ворота. Якщо він був відсутній, значить урожай наступного року буде багатим. Відповідно, чим більше скрип, тим менше буде урожай.
  • По звуку колеса судили про кількість зароблених грошей. Якщо голосніше скрипить ліве колесо, то більшу частину доведеться віддати, а якщо праве, то надходження грошей перевищить очікування.
  • У давнину в цей день знахарі радили не відвідувати баню.
  • Народжені 30 жовтня рідко бувають щасливими, хоча і знаходяться під певним захистом. Носити їм слід опал.

Раніше Знай.uа повідомляв, про те, що ні в якому разі не можна робити в Хеллоуїн.
Нагадуємо, що в грудні в українців буде більше вихідних.
Також раніше Знай.uа повідомляв, що в Україні є 5 просто казкових місць, які обов'язково потрібно відвідати.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще