Інші назви свята:

  • «Осій Осінній»,
  • «Осій Грязник»,
  • «Кінець річного шляху».

Історія свята

Згідно з переказами, Осія був борцем проти ідолопоклонства, а також звертав євреїв до християнства. Люди говорили, що його дружина була розпусною жінкою, зраджувала йому і в підсумку його залишила. Це змусило його ще сильніше закликати ізраїльтян, щоб вони покаялися і звернулися до істинної віри. За словами Осії, Бог відвернеться від євреїв і закличе в царство язичників, які повірили в нього. Осія передбачив появу Господа до того, як прийшов Спаситель, розповів про його смерть і воскресіння.

Традиції та обряди

На Русі Осія назвали Колесником, тому що в цей день багато уваги приділяли колесам. Якраз потрібно було поставити в сарай воза до самої весни, але перед цим їх перевіряли на справність. Якщо потрібно було, їх лагодили. Але з них все одно знімали колеса з осей. «На Осія колесо з віссю до весни розлучаються». Після цього зазвичай діставали сани, як зимовий транспорт. Вже було сніжно, так що сани були якраз до речі.За скрипом коліс воза можна було поворожити на урожай. Якщо вони не скриплять, а тихо їдуть, то буде багато хліба і овочів в наступному році.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

А дітям загадували багато загадок про вози і колеса. «Панночка підфарбована, поперек підперезаний, а спина намазана», «Чотири братика умовилися ганятися, як не біжать, один одного не догонять», «Один йде, чотирьох за собою веде, а п'ятий сидить, в усі очі дивиться».

Раніше Знай.uа повідомляв, про те, що ні в якому разі не можна робити в Хеллоуїн.
Нагадуємо, що в грудні в українців буде більше вихідних.
Також раніше Знай.uа повідомляв, що в Україні є 5 просто казкових місць, які обов'язково потрібно відвідати.