З початку року держава заборгувала українцям мільярди за невиплачені зарплати, а до кінця року ця цифра виросла в рази.

Про це повідомляють ЗМІ із посиланням на офіційну статистику.

У вересні 2018 року сума заборгованості з виплати зарплат в Україні збільшилася на 6,5% – до 2,889 млрд грн.

Популярні новини зараз
Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

З початку 2018 року заборгованість із зарплати зросла на 521 млн грн, тобто на 22%.

"Найбільше зростання заборгованості зафіксовано в Хмельницькій (на 64,5%), Кіровоградській (43,7%), Волинській (34,9%), Тернопільській (на 33,3%), Херсонській (27,8%) і Закарпатській ( на 25,3%) областях", - констатують експерти.

І, навпаки, позитивна динаміка цієї проблеми - скорочення заборгованості з виплати зарплати спостерігалося в Рівненській (на 9,1%), Житомирській (8,7%), Вінницькій (2%), Запорізькій (0,6%) і Черкаській (0,2%) областях.

Нагадаємо, Мінсоцполітики розробило законопроект, який захистить працівників в разу порушення роботодавцем виплати зарплати.

зарплата
зарплата

Про це повідомили у прес-службі відомства.

За словами представників міністерства, законопроект отримав назву "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну і в повному обсязі виплату заробітної плати у разі неплатоспроможності роботодавця".

Зарплата
Зарплата

Зазначений законопроект зобов'язже роботодавця сплатити працівнику пеню у розмірі облікової ставки НБУ за кожен день затримки, якщо зарплатню затримували понад 15 днів.


Як писав раніше Знай.ua, сьогодні в Україні зарплати "в конвертах" - звична справа.

Підвищення зарплати
Підвищення зарплати

Звісно ж нелегальна праця знижує доходи місцевих бюджетів, бюджетів Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Спеціалісти нагадали, чим ризикують українці, працюючи не за "трудовими".

Гривня
Гривня

Нелегальне працевлаштування має негативні наслідки й для найманих працівників. Зокрема, це відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника, – права на відпустку (у тому числі на час вагітності та пологів), страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на оплату листків непрацездатності.


Також Знай.ua писав про те, що вже в 2019 році в українців з'явиться можливість законно уникнути виплат по непідйомним боргам і кредитах, пройшовши процедуру банкрутства.