Через подорожчання блакитного палива скоро чекати і зростання тарифів на гарячу воду, опалення, а також і на електрику.

Нещодавно уряд оголосив нові ціни на природний газ для населення, під час першого етапу підняття вартості газ дорожчає на 23,5%. За підрахунками експертів, це призведе до зростання комунальних тарифів приблизно на 18-20%, пише "Хвиля".

Таку думку озвучив експерт з питань житлово-комунального господарства Сергій Дяченко.

опалення

"За моїми підрахунками, перш за все, зросте ціна на тепло відсотків на 18-20. Це буде ключове подорожчання", – зазначив експерт.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

За його словами, вартість тепла залежить від ціни на газ в середньому на 70-80%, тому підвищення ціни на газ найбільше вдарить по гаманцю українців саме на оплаті за тепло.

До того ж електроенергія також здорожчає. Оскільки частина також працює на газі. Тарифи підскочать у середньому на 10%.

платіжки

Нові тарифи на комунальні послуги будуть встановлені не раніше 1 грудня, а, можливо, і пізніше, тому варто очікувати ситуації, коли підприємства теплокомуненерго будуть отримувати газ за підвищеною ціною, а розрахунки із споживачами проходити за старими цінами.

Тому нові тарифи, ймовірно, будуть закладені вже з нового року.

"Тарифи будуть встановлені пізніше, але заднім числом будуть робити перерахунок, швидше за все", — додав експерт.

газ

На його думку, в результаті підвищення цін на газ в країні зросте розмір субсидій.

Додамо, 19 жовтня Кабінет міністрів України схвалив проект документа про підвищення вартості ціни на газ для населення з 1 листопада на 23,5% — до 8550 грн за тис. куб. м.

Втім на вимогу МВФ, ціна на блакитне паливо має зрости ще на 40%.

Таким чином Міжнародний валютний фонд вимагає від України довести ціни на газ у відповідності до імпортного паритету. Але це станеться скоріш за все у наступному опалювальному сезоні. — у наступному опалювальному сезоні українцям доведеться платити за газ від 12 до 14 гривень за кубометр.

світло

Згідно з підрахунками, в середньому українській родині вже наступного місяця доведеться не 414, а 510 гривень за 60 кубометрів газу. А в наступному наступному опалювальному сезоні за аналогічну кількість спожитого сума зросте до 720 гривень.

Опалення може здорожчати до 17%. Таким чином, за квартиру з площею в 50 квадратних метрів українцям доведеться викласти від 1800 до 2200 гривень за місяць.

Нагадаємо, МВФ вимагає від України ще більшої цина за газ.

Як повідомляв раніше Знай.ua, фахівці розповіли, як не мерзнути та платити за опалення набагато менше.

Також Знай.ua писав, що деяких українців не торкнуться підвищення тарифів.