Зима близько, ціни на газ у цьому році непідйомні, а українці тим часом шукають способи, як економити на комуналці. На прикладі простих українців показали, чи дієвими будуть поради щодо економії тепла в будинку.

Президент висунув уряду вимогу розширити програму субсидій. Переконує: саме завдяки допомоги від держави, в минулому році вдалося компенсувати витрати для найменш захищених верств населення. Каже, вдасться це і в цьому році, - пише "Сегодня".

Як платити менше за тепло? При цьому не економити і не мерзнути?

Журналісти показали на прикладі будинку-пенсіонера, якому більше шістдесяти років. Виглядав він так, як сусідні, але жителі повністю утеплили стіни. Замінили всі вікна. І двері.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Дах був найбільшою проблемою. Тому перегородку між останнім поверхом і дахом обшили утеплювачем і гідроізоляцією.

А всі труби в підвалі утеплені спеціальними матеріалом і тепер не обігрівають навколишнє повітря.

І ось результат. Втрати тепла – мінімальні. Тож опалювати треба менше. Навіть у самі холодні місяці плата за опалення тут лише 10 гривень за квадратний метр. Тоді як в середньому по Києву – 30 гривень за квадрат.

Також розглянемо енерговитрати звичайної двокімнатної квартири на 50 метрів квадратних.

У вищевказаному ОСББ – власнику такого житла за тепло треба буде заплатити 500 гривень. Іншому власнику приходять платіжки з сумою втричі більшою.

За три роки багатоповерхівка оплатила платіжки на суму в мільйон гривень, і це лише опалення.

Щоб зберегтитепло в домі та не переплачувати, люди скористалися програмовю "теплі кредити". Після утеплення будинку, держава компенсує від 40 до 70% суми.

У кожному регіоні країни свої усмови, тому варто розбиратися з нюансами.

Ось і відповідь – звідки гроші на утеплення будинку.

Варто памятати, що ті будинки, де не створено ОСББ, на жаль, такі програми не працюють. Окремим мешканцям витрати не компенсують, а утеплення таким способом не дасть жодної ефективності в цілому для будинку.

Марецький Роман, директор департаменту технічного регулювання Держенергоефективності, каже, що попит постійно зростає і все більше людей замислюється над енергоефективністю.

Нагадаємо, ці перевірені способи збережуть добру копійку в опалювальний сезон.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям повідомили, хто може не переплачувати по тарифах.

Також Знай.ua писав про те, що фахівці поділилися секретами правильного встановлення вікон.