Інші назви свята:

  • «Лука»,
  • «День святого Луки»,
  • «Лука Голодний».

Особливим блюдом в цей день була цибуля. 31 жовтня було прийнято молитися святому Луці про добрі стосунки в родині, про раду та любов між чоловіком і дружиною. До нього також зверталися за допомогою рибалки і городники.

Історія свята

Згідно з переказами, Лука був одним з 70-ти учнів Христа, якого послали на першу проповідь про Царство Небесне, коли Спаситель ще жив на землі. Потім Лука супроводжував Павла в його подорожах. А життя його закінчилося, як у мученика, в Фівах. Луку вважають автором 4-х Євангелій і Діяння святих апостолів, а також першим іконописцем. Він - автор першої ікони Пресвятої Богородиці.

Традиції та обряди

На Русі теж Луку вважали покровителем іконописців, художників і живописців. Тому в Луків День цим людям, надавали особливу шану. Хоча іноді над ними і жартували: «Воля Іконника П'ятницю на коні, а Егорья пішим писати»; «Богів що не сіють, які не кричать - їх люди малюють»; «На образ поглянеш - святий не станеш».

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Так як ім'я святого, було співзвучним з дуже корисним овочем «луком», то і самій цибулі приділяли багато уваги. Адже Лука вважався ще й цілителем. Так що люди не просто намагалися їсти побільше цього гострого овочу в цей день, а й влаштовували цілі цибульні ярмарки. Однак цибуля не приносила багато прибутку, це було радше символічний базар. До сих пір люди кажуть, що цибуля може захистити від багатьох хвороб: «Лук від семи недуг»; «Лук та лазня все правлять»; «Хто їсть лук, той позбавлений від мук».

Раніше Знай.uа повідомляв, про те, що ні в якому разі не можна робити в Хеллоуїн.
Нагадуємо, що в грудні в українців буде більше вихідних.
Також раніше Знай.uа повідомляв, що в Україні є 5 просто казкових місць, які обов'язково потрібно відвідати.