Подорожчання природного газу для населення на 23,5% призведе до збільшення вартості опалення для населення приблизно на 18-20%.

Про це заявив експерт з питань житлово-комунального господарства Сергій Дяченко, передає «Хвиля».

«За моїми підрахунками, перш за все, зросте ціна на тепло на 18-20 відсотків. Це буде ключове подорожчання», — повідомив експерт.

Також Дяченко уточнив, що вартість тепла залежить від ціни на газ в середньому на 70-80%, тому підвищення ціни на газ найбільше вплине саме на опалення. Також подорожчання торкнеться і вартості електроенергії — але тільки 10%, що працює на газі.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Як стверджує експерт, оновлені тарифи на комунальні послуги будуть встановлені не раніше 1-го грудня, тому слід очікувати ситуації, коли підприємства теплокомуненерго будуть отримувати газ за підвищеною ціною, а розрахунки із споживачами проходити за старими цінами.

Такі збитки підприємств, на думку експерта, будуть закладені нові тарифи або, що менш ймовірно, уряд передбачить для них компенсації у державному бюджеті.

«Тарифи будуть встановлені пізніше, але заднім числом будуть робити перерахунок, швидше за все», — додав Дяченко.

Він упевнений, що в результаті підвищення цін на газ в Україні збільшиться розмір субсидій, хоча кількість субсидіантів залишиться такою ж.

Нагадаємо, що не так давно в Україні дозволили встановлювати лічильники тепла в старих будинках з вертикальною розводкою опалення, де до цього моменту встановлення лічильників було неможливе. Для встановлення вузлів розподільного обліку (лічильників) потрібно визначити технічну можливість їх встановлення.

Як повідомляв портал Знай.uа, ціни на газ в цьому році непідйомні, а українці тим часом шукають способи, як економити на "комуналці". На прикладі простих українців показали, які поради будуть дієвими щодо економії тепла в будинку.

Також портал Знай.uа писав, що з першого листопада на українців чекає цілий ряд змін і нововведень, більшість з яких боляче вдарить по сімейному бюджету і додасть головного болю.