У Стамбулі 31 жовтня пройшла закрита зустріч глави РПЦ Кирила з Вселенським патріархом Варфоломієм, яка також стосувалася питання надання автокефалії Української церкви.

Як повідомив патріарх Кирило, він пропонував константинопольській стороні провести зустріч на нейтральній території, наприклад, у швейцарському місті Шамбезі. Але патріарх Варфоломій, нібито наполягав на зустрічі саме на Фанарі.

"Стали відмовляти в Москві від цього візиту, вважаючи, що це буде принизливим. Я зрозумів, що це бажання поставити на місце. Але це принизливо для тих, хто звертає увагу на такі іграшки. Я готовий пішки йти куди завгодно, тільки щоб попередити такий розвиток подій, який ми маємо сьогодні", - цитує Кирила Інтерфакс.

Також глава РПЦ заявив, що під час переговорів позиція патріарха Варфоломія щодо питання автокефалії для Української церкви була виражена "досить різко і радикально".

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

"Ставки дуже великі, і замовлення на руйнування єдності нашої церкви - це замовлення, яке має глобальний вимір. Це не просто боротьба за юрисдикцію, це боротьба за руйнування єдиної потужної православної сили в світі. Коли ми говоримо 150 мільйонів, це дійсно так", - сказав патріарх 30 жовтня в Москві на зустрічі з учасниками фестивалю "Віра і слово".

"Безсумнівно, комусь треба було нанести удар по цьому острову свободи. Чому я називаю православ'я островом свободи? Тому що ми вільні від глобального обману і панування чужих над нами думок", - додав предстоятель.

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату ухвалив історичне рішення про скасування акта про тимчасову передачу Московському патріархату Київської митрополії, створення в Києві стравропигии і визнанні канонічними предстоятелів УПЦ КП та УАПЦ, що є важливою віхою на шляху надання автокефалії Української церкви.

15 жовтня Синод РПЦ ухвалив рішення відмовитися від євхаристійного спілкування з Константинополем через підготовки Фанаром автокефалії Української православної церкви. Тепер за молитву в "заборонених" храмах Константинопольського патріархату священнослужителів Російської православної церкви чекає покарання, а віруючі будуть зобов'язані покаятися в цьому гріх на сповіді.

Нагадаємо, патріарх Кирило впевнений, що Томос для України, наданий Константинополем - це "глобальне замовлення", щоб знищити Російську православну церкву.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", у Росії просто немає вибору, прийде час і вони змиряться з рішенням Константинополя з українською автокефалією. Про це в черговий раз заявив Вселенський патріарх Варфоломій.

Також "Знай.uа" писав, УПЦ КП звернулася до Верховної Ради України з проханням змінити через законодавство назву УПЦ МП на Російську првославну церква.