Українцям вкотре нагадують про відповідальність за спалювання листи і трави

Листя

Згідно законодавства, в Україні передбачений штраф за ці дії в розмірі від 170 до 1700 гривень.

На думку екологів, спалювання не тільки приносить дискомфорт оточуючим, але і відбивається на стані повітря, що небезпечно. Замість приємної атмосфери осені, ви зустрічаєте їдкий запах гару, який просто витісняє кисень і не дає дихати на повні груди. За словами медиків, такий дим ще й згубно впливає на систему дихальних шляхів, що може обернутися серйозними захворюваннями.

Прокоментував, яку відповідальність тягне спалювання листя голова ГО "Всеукраїнська організація "Зелений Фонд. Подолання гуманітарних та екологічних катастроф" Максим Фролов.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Як зазначив експерт, при згорянні 1 тонни листя у повітря потрапляє близько 9 кілограмів шкідливих речовин. Вся справа в тому, що токсини накопичуються на самих листках або траві. Коли на них впливають високі температури, вони шкодять навколишньому середовищу.

"Під час нагрівання з цих речовин випаровується бензопірен, з-за якого у людей загострюються хвороби легенів, серця, а також з'являються онкологічні захворювання" – розповів Максим Фролов.

Також страждає наша флора, оскільки відбувається руйнування покриву грунту. Гинуть усі живі організми, які сприяють почвообразованию. Самі ж дерева страждають від диму, адже він здатний знищувати насіння і коріння рослин. Страждають він наших дій і тварини. Так, в першу чергу, в небезпеці опиняються гризуни, згоряють гнізда птахів.

найголовніше, що опале листя можна використовувати за призначенням. Наприклад, це відмінне добриво для грунту або спосіб опалення.

Стаття 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення вказує, що за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків накладається штраф у розмірі від 170 до 340 гривень. А стаття 82 застерігає, що за порушення правил зберігання, розміщення, утилізації та використання відходів штраф сягає 1700 гривень.

Нагадаємо, раніше коммуналка ID-паспорта, штрафи водіям, сніг і морози: які зміни чекають на вас в листопаді.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нові правила на дорозі: водіям назвали допустиму швидкість.