В Україні вирішили серйозно взятися за любителів насмітити. Новий закон повинен вирішити питання з відходами та їх переробкою.

Про це пише Politeka.

Право власності на тверді побутові відходи (ТПВ) тепер розподілять на державному рівні. До попадання в контейнер – це майно людини (підприємства), після потрапляння туди – володіння муніципалітету.

Документ готує Держенергоефективності спільно з Мінрегіоном та Мінприроди.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

Так, в Україні зараз чітко не визначений статус побутових відходів, а також права власності на ці відходи і на вторинні матеріали, які виходять в ході переробки.

А незабаром в Україні з'являться сміттєпереробні заводи.

Рух відходів в українських містах відбуватиметься у кілька етапів. Так, на прешому відходи потраплять до підприємств, які займатимуться зборами.

Новий законопроект переслідує дві мети. Перша – виписати права переробників на сміття, щоб вони активно будували переробні заводи по Україні.

Друга – змусити владу на місцях, а також громадян вчитися сортувати сміття. У кожному місті повинні встановити спеціальні контейнери і люди повинні своє сміття сортувати відповідно до контейнера (скло, папір, пластик, харчові відходи і т.д)

В Україні закон про сортування відходів запрацював на початку 2018 року, хоча на практиці ми цього сьогодні не бачимо. До того ж, не працює система штрафів для тих, хто не дотримується законів.

Відзначимо, що вже зараз за небажання сортувати сміття людей повинні штрафувати на 20-80 неоподатковуваних мінімумів (340-1360 грн), а юросіб – на 50-100 мінімумів (850-1700 грн.). У Німеччині, наприклад, за таке порушення спершу можуть виписати штраф на € 10-50, повторна сума покарання може досягти € 2500.

Новий документ посилить санкції, також з'являться спеціальні інспектори, які слідкуватимуть за дотриманням правил, вони ж виписуватимуть штрафи.

Відповідальністьза збір та сортування відходів тепер лягає на муніципалітет. Контролювати процес буде Держекоінспекція, її працівники також виписуватимуть штрафи.

Нагадаємо, у столиці за рік накопичується більше 120 тисяч кубічних метрів рослинних відходів. Нарешті влада вирішила, як їх утилізувати.

Як повідомляв портал Знай.ua, екологи України налякані тим, що відбувається на річці Уж. Закарпатська річка, яка є притокою Прип'яті, виявилася забруднена значним викидом пально-мастильних матеріалів, пишуть місцеві ЗМІ.

Також Знай.ua писав про те, що згідно з законодавством, в україні передбачений штраф за ці дії в розмірі від 170 до 1700 гривень.

Дивіться: Як європейці обходяться з побутовими відходами