Український академік Петро Толочко, який є почесним директором Інституту археології України, ратує за єдність українського та російського народів і заявив, що вважає себе частиною "Руського миру". Про це вчений заявив на виступі в московському Кремлі 1 листопада. Він сказав, що "Російський світ народжувався на берегах Дніпра" у своїй промові на відкритті ХХІІ Всесвітнього російського народного собору. Мова публікується на офіційному сайті Московського Патріархату.

Зазначається, що на засіданні були присутні лідер РФ Володимир Путін і патріарх Кирило.

"Чому я тут, на Всесвітньому російському соборі? Перш за все тому, що я вважаю це даниною поваги моєму другові Валерію Ганичеву, який творив разом з вами цю організацію. На жаль, він пішов від нас, але я віддаю йому данину пам'яті своєю присутністю тут. По-друге, тому що я вважаю себе частиною "Руського миру". Руський мир починався не з Московського царства. Він народжувався на берегах Дніпра, на давній Київської Русі ", - пояснив Петро Толочко свою участь у заході.

Він також зауважив, що пропонував дати російській світу друга назва – Східнослов'янський православний світ. За словами Толочко, це звучить більш нейтрально, хоча і означає те ж саме.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Не знаю, що нам робити в Брюсселі чи Вашингтоні, я там чужий, але я свій в Москві і Петербурзі, і таких в Україні мільйони. Мені приємно, що процес нашої співпраці, розпочавшись Бог знає коли, не закінчується і сьогодні.

Історична правда не дозволить розірвати наш кровний союз братніх східнослов'янських народів", - заявив Толочко.

Патріарх Кирило у відповідь заявив, що Україну в царський час називали Малоросією не з її спроби принизити, а тому, що Київ був матір'ю міст руських і джерелом російської цивілізації.

Нагадаємо, раніше Знай.uа писав, що Московські попи прийняли і зрозуміли заяву української влади з приводу того, що РПЦ "нічого робити" в Україні. Так, у Російській православній церкві вже приготували відповідь.

В УПЦ МП заявили, що на території України немає ніяких представників "російської православної церкви", а московська церква носить назву "російської", а не російської. Про це пишуть українські ЗМІ з посиланням на представників УПЦ МП.

Також ми писали про те, що Екзарх Константинопольського Патріархату в Туреччині закликав російських віруючих ігнорувати рішення Московського Синоду про розрив відносин з Константинополем, оскільки вважає його сатанинським.

Крім того, українська область офіційно вбила "руський мир".